maandag 06 juli 2020

P Politiek

Wonen én zorg belangrijk voor PvdA

Wassenaar - “Goed wonen in een fijne buurt”. Met die slogan gaat de PvdA de verkiezingen in. Nadat een eerste verkiezingsbijeenkomst in het teken stond van de bouw van betaalbare woningen, ging de tweede, zaterdag, over de voorzieningen in de wijk.

Ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk wonen in hun eigen huis, of in ieder geval in de buurt waar ze de mensen kennen. Om aan die wens tegemoet te komen zijn aanpassingen aan de woningen nodig en hulp aan huis. Gastspreker Jopie Nooren, lid van de Eerste Kamer voor de PvdA, legde uit wat daar allemaal bij komt kijken. Lid zijn van de Eerste Kamer is een parttime baan. Daarnaast is Jopie Noorden bestuurder van een zorginstelling. Ze kent de zorg niet alleen uit beleidsnota’s, maar als ergotherapeute ook uit de praktijk van alle dag.

Jopie Nooren toonde zich als sociaaldemocraat niet enthousiast over de marktwerking in de zorg. De onderhandelingen tussen verzekeraars en zorgaanbieders leiden tot schaalvergroting, waardoor zorg steeds verder verwijderd raakt van de mensen die het nodig hebben. De PvdA wil meer invloed vanuit de gemeenten om tegenwicht te bieden. Wethouder Inge Zweerts de Jong was het daarmee eens. Zij stelde wel dat dit in Wassenaar gelukkig meevalt ten opzichte van andere gemeenten, door de nabijheid van ziekenhuizen in Leiden en Den Haag.

De senator en de wethouder waren het er ook over eens dat het niet alleen moet gaan om voorzieningen die mensen individueel hebben, zoals rolstoelen en dergelijke, maar dat er ook collectieve voorzieningen nodig zijn. De bijeenkomst werd, toepasselijk, gehouden in ontmoetingscentrum De Plataan. De tientallen belangstellenden mengden zich daar gretig in de discussie, die bekwaam geleid werd door dorpsgenoot en oud-journalist Henk Goulooze.

Gemeenteraadslid Jan van Noort sprak zijn waardering uit voor Inge Zweerts de Jong. Na de vorige verkiezingen was er een sterke versnippering in de gemeenteraad van Wassenaar. De PvdA greep de kans om zich aan te sluiten bij de coalitie. Inge Zweerts de Jong (Passie voor Wassenaar) werd toen ook wethouder namens de PvdA. Dat is wederzijds goed bevallen, maar met de verkiezingen in zicht is het afwachten of het opnieuw tot samenwerking komt. In ieder geval had Wilma Bergveld, de voorzitter van de afdeling Wassenaar van de PvdA, ook voor Inge Zweerts de Jong de traditionele rode rozen.

Met nog minder dan drie weken te gaan tot de verkiezingen op woensdag 21 maart zal de PvdA de campagne op straat voortzetten. De leden zijn voorzien van brochures waarin te lezen is wat de partij de afgelopen jaren gedaan heeft aan (sociale) woningbouw en voorzieningen.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief