donderdag 21 maart 2019

S Sport

Razendsnelle Tom van der Zwet, maakt uitstapje naar GK4 en dendert overtuigend naar dagzege

Wassenaar - Een ander kampioenschap, onbekende concurrenten, maar voor Tom van der Zwet was het geen belemmering om te excelleren. De achttienjarige karter uit Wassenaar deed zondag in Emmen eenmalig mee aan het GK4-kampioenschap en snelde pontificaal naar de dagzege in de Senioren-klasse. Het was goed voor het vertrouwen en bovendien een ideale voorbereiding op de derde ronde van het Nederlands kampioenschap tweetakt van organisator Chrono, later deze maand.

Teambaas Kees Kuijer van Kuijer Racing houdt er wel van om zijn rijders uit te dagen. En dus stelde hij Tom doodleuk voor om niet mee te doen aan de kwalificatie op Kartcircuit Pottendijk. Dat betekende achteraan starten in de eerste race en dan maar zien hoever je kunt komen.

Heel ver, zo bleek in het geval van Tom. De snelle Zuid-Hollander begon tijdens de eerste race aan een weergaloze inhaalrace die hem naar de tweede plaats bracht. Teambaas tevreden, en Tom ook. Hij had misschien zelfs nog kunnen winnen ook. “Halverwege de race begon mijn motor te lekken waardoor die te heet werd. Daardoor verloor ik snelheid en was winnen niet meer mogelijk”, legde hij uit.

Omdat hij tweede was geworden, begon hij tijdens de tweede race ‘gewoon’ op de voorste startrij. De talentvolle rijder pakte kopstart en ging er keihard vandoor. Deze keer had hij geen motorproblemen en toen werd duidelijk dat hij verreweg de snelste was. Tom kwam met afstand als eerste over de finish. Een stunt die hij in de derde race herhaalde en zo werd hij overtuigend winnaar van het dagklassement. “Het is altijd leuk als eerste te finishen. Dit is bovendien goed voor mijn wedstrijdritme. Hopelijk geeft het me een extra boost voor de derde ronde van het NK van Chrono.”

Wat zijn prestatie extra glans gaf, was het feit dat Tom voor zijn zeer ervaren teamgenoot Christiaan Kuijer was geëindigd, een rijder die op hoog niveau prijzen heeft gepakt. “Dat maakt het voor mij natuurlijk heel mooi. En het was pas de derde keer dat ik hier reed. Ik kende de baan dus nog niet zo goed, maar ik moet zeggen dat die wel redelijk in mijn straatje past. Op het technische stuk achterin in moet je heel netjes en precies sturen. Dat gaat me heel goed af.”

Of hij nu vaker gaat meedoen aan GK4-wedstrijden, dat wist Tom nog niet. “Dat heeft ook met het budget te maken. Maar het was in ieder geval een nuttig en leerzaam weekend met een mooi resultaat. Het is altijd leuk een nieuwe uitdaging aan te gaan aan je krachten te meten met rijders die je nog niet kent.”

Bovendien was zijn deelname aan het GK4-kampioenschap een mooie manier om even zijn gedachten te verzetten. Volgende week begint hij aan zijn havo-eindexamen aan het Rijnlands Lyceum in Wassenaar. Hij had er vertrouwen in. “Ik had al een aantal vakken goed voorbereid. Dan is het fijn even te kunnen racen, voordat ik weer de boeken in duik.”

Tom van der Zwet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Xeleration IT Services BV.