zaterdag 24 augustus 2019

P Politiek

HartvoorWassenaar: De Burgemeester

Wassenaar - We zijn heel blij met de beslissing om een “echte” Burgemeester aan te stellen. Officieel heet dat een “kroonbenoemde” Burgemeester. Nu de fusie met Voorschoten definitief van de baan is, zijn we bijna weer een “gewone” gemeente. En dan moet automatisch volgen dat een “normale” Burgemeester wordt benoemd. Dat is goed nieuws, want het is een duidelijk bericht dat we als gemeente voorlopig zelfstandig zijn.

Frank Koen, onze burgemeester.
We hebben met Frank Koen een heel goede “waarnemende” of tijdelijke Burgemeester. Het was niet makkelijk voor hem. Het is hem gelukt om met iedereen in gesprek te komen en te blijven. In Wassenaar is dat een knappe prestatie. Maar ook heeft hij snel aangevoeld dat een fusie voor Wassenaarders heel moeilijk ligt. En dat betekende dat hij afstand heeft genomen van alle projecten die tot doel hadden de fusie met Voorschoten voor te bereiden.
Voor het eerst sinds lang heeft Wassenaar een Burgemeester die wat kan.

De “kroonbenoemde” Burgemeester.
Er komt dus een kroonbenoemde Burgemeester. We hebben er wel onze gedachtes voor. Hij of zij moet iemand zijn die zich helemaal voor de zelfstandigheid van Wassenaar inzet. Hij/zij zal zich moeten inspannen voor het behoud van de groene ruimte en de groene grachten om Wassenaar heen.
Hij/zij moet het bijzondere van Wassenaar snappen en voor de Wassenaarders een boegbeeld zijn. Hij of zij zal een goede manager moeten zijn van het ambtelijke apparaat, zodat dat goed gaat werken voor de hele Wassenaarse samenleving.
We willen dus een goede Burgemeester, voor ten minste 6 jaar. Continuïteit is van groot belang. Een Burgemeester die zich goed inpast en boven de partijen hangt.

Niet uit de banenmachine.
De gemeenteraad zal een profiel opstellen. Ofwel, wat voor Burgemeester willen we. En dan kan iedereen daarop solliciteren. Uit alle sollicitaties komen dan 2-4 kandidaten waarvoor de gemeenteraad kan beslissen.
Wat we niet willen is iemand uit de Haagse banenmachine. Een afgevoerde politicus die als dank voor bewezen diensten van de Partij het baantje van Burgemeester krijgt toegeschoven. We willen kwaliteit. Een professionele Burgemeester. En niet iemand die toch altijd met een half oor naar Haagse

instructies luistert.
En waarom niet iemand uit Wassenaar? Kwaliteit genoeg hier. Wat je ook ziet is dat steeds meer Burgemeesters niet bij een partij horen. In 2017 zijn 5 partijloze Burgemeesters benoemd. Een record. En het blijken goede professionals te zijn.
Wat we echt hopen is dat we over een aantal jaren kunnen zeggen dat de Burgemeester die we in 2019 hebben aangenomen, “de beste ooit” is.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een solide, zelfstandig dorp in balans.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief