zaterdag 31 juli 2021

A Algemeen

92 windmolens in Wassenaar?

Buddha zei: Wees de verandering die je zelf wilt zien in de wereld. Met deze gedachte zijn we het inwonersinitiatief Duurzaam Wassenaar gestart. Wil jij net als wij werken aan een duurzamer leven? Doe dan mee! Door minder energie te verbruiken stoten we minder C02 en andere broeikasgassen uit. Door over te stappen van (eindige) fossiele brandstoffen naar duurzame energie uit zon, wind en andere alternatieven, putten we de aarde minder uit en kunnen we aardbevingen in Nederland voorkomen. De energietransitie waarover de kranten schrijven is van ons allemaal, ook van de 26000 inwoners van Wassenaar.

En Hoe groen Wassenaar ook is: met de huidige droogte, en vervolgens de stortbuien, meten we meer water zien vast te houden om de biodiversiteit van ons dorp op pijl te houden: Versteen de tuin niet en gebruik een regenton. Zo zorgen we voor flora en fauna.

92 Windmolens in Wassenaar?
Het totale energieverbruik in Wassenaar was in 2017 2287 TJ . In beelden: als we deze energie in Wassenaar zelf duurzaam zouden willen opwekken, moeten we 92 windmolens binnen onze gemeentegrenzen plaatsen. Of op 228.700 woningen zonnepanelen plaatsen. Beide opties zijn niet haalbaar. Daarom heeft de gemeente de opdracht een Lokale Energie Strategie op te stellen. Dat kunnen ze niet zonder het draagvlak van inwoners. Het eerste wat we zelf kunnen doen, en wat iedereen wat oplevert: samen energie besparen en duurzaam energie opwekken.

Besparen: We kunnen ons energieverbruik verminderen door onze huizen goed te isoleren (er zijn 12.220 woningen in Wassenaar, goed voor 41% (933TJ) van het totale energieverbruik van Wassenaar). Daarnaast kunnen we door gedragsverandering en met kleinere maatregelen energie besparen. Wat je niet nodig hebt hoef je ook niet op te wekken. Niet alleen levert het CO2-reductie op, je voelt dit ook in je portemonnee.
Duurzaam opwekken: in 2017 werd slechts 2,9% van de Wassenaarse energiebehoefte door lokale duurzame energie gevoed. 5% van onze woningen heeft reeds zonnepanelen, er valt nog een wereld te winnen! Zo kunnen we al voor een groot gedeelte in onze eigen energiebehoefte voorzien.

Om inwoners en gemeente te ondersteunen bij de energietransitie is Duurzaam Wassenaar gestart met twee verschillende projecten:

De Energyparty
De EnergyParty is een laagdrempelige bijeenkomst waar we de energierekeningen van circa 8 huishoudens samen bekijken en vergelijken. Met elkaar en met een ervaren onafhankelijke facilitator kijk je wat goede maatregelen zijn voor jouw huishouden om minder energie te verbruiken.
EnergyParty is een beproefde methodiek die in Den Haag al vmeer dan 1000 mensen heeft bereikt en aangezet heeft tot duurzamer wonen.
Misschien kijk je aan het eind ergyparty enkele deelnemers aan en beslis je samen de zolders te isoleren of een gezamenlijk offertetraject in te gaan. Dat scheelt geld en versnelt de energietransitie. De eerste 4 party’s vinden dit voorjaar plaats en zitten al vol. Na de zomervakantie willen we doorgaan met een nieuwe serie. Mocht je geïnteresseerd zijn in een EnergyParty in jouw wijk of straat, geef dit dan door op www.energyparty.nl/wassenaar. Je komt op een wachtlijst en wij nemen contact met je op. De eerste party's zijn geweest en waren een groot succes.

Samen Elektrisch Rijden
Op 15 juli 2019 komt een aantal geïnteresseerde Wassenaarders bijeen om te kijken wat de behoefte, de haalbaarheid en de mogelijkheden zijn om elektrische deelauto’s naar Wassenaar te halen. Want ook op het gebied van mobiliteit liegen de cijfers er niet om: Aan alle vervoer in Wassenaar waren we in 2017 692 TJ kwijt, waarvan het merendeel bestaat uit verbranding van fossiele brandstoffen. Er zijn al 266 elektrische auto’s in Wassenaar (cijfers uit 2017) . Denk er eens over na om uw (tweede) auto de deur uit te doen om gebruik te kunnen maken van elektrische deelauto’s. Dit heeft als voordelen: voorspelbare kosten, geen aparte kosten voor onderhoud, wegenbelasting, verzekering, minder lokale fijnstofuitstoot, en minder blik op de weg. Wil je meedenken en doen? Bel dan even!

Duurzaam Wassenaar heeft plannen om Wassenaar van binnenuit te verduurzamen. Heb je ideeën of wil je die ophalen en meewerken? Bel ons dan. Er kan nog zoveel meer- laten we dit samen doen.

Duurzaam Wassenaar: Elsbeth Dijckhoff, Willemien Free (telefoon 06 16989612) en Mark Knevel.

fullsizeoutput 5a