Skip to content

Schaapskudde komt in Wassenaar grazen

29 april 20112 minute read

Vandaag, op vrijdag 29 april, komt een kudde van 250 schapen naar Wassenaar. De schapen gaan het gras in Wassenaar kort grazen onder de begeleiding van een professionele herder met bordercollie van de firma Oosthoek uit Berkel en Rodenrijs. De schapen komen uit Voorschoten waar zij om 11.30 uur vertrekken vanaf de Eikenlaan. Op de bijgesloten kaart staat de route die de schapen vandaag zullen lopen, waarbij zij rond 13.15 uur op de Oostdaallaan (vlakbij de kinderboerderij) in het Weteringpark zullen eindigen.

Waar gaat de kudde grazen?
De kudde komt in toerbeurten naar Wassenaar. Zij starten met grazen achter Weteringpark IV en zijn ook even te zien aan de Zonneveldweg en op de Berkhei. De schapen komen via Voorschoten vanuit Leidschendam-Voorburg, waar de schapen al enkele jaren met succes worden ingezet.

Natuurbeheer in graslanden
Het doel van dit proces is om op een natuurlijke manier de groenstroken te onderhouden. De schapen zijn stuk voor stuk, kort en krachtig aanwezig, zodat de aanwezige planten/ kruiden weer kunnen bloeien en zaad zetten en zich uitzaaien.

Schapen zijn goede verspreiders van zaden, omdat de zaden blijven hangen in hun vacht en de zaden ook in de keutels terechtkomen. Door het rondtrekken van de kudde, ontstaat er op deze manier een grote variatie in bloemen en planten.

Veiligheid van de kudde
De kudde schapen wordt gehoed door een herder met een hond en in het weekend en ’s nachts in een flexibele afrastering, waar stroom op zit. Er worden waarschuwingsborden geplaatst met ‘kudde aanwezig’. Indien u deze borden tegenkomt, kunt u een ander pad kiezen en als u een hond heeft, gelieve deze aan te lijnen.

De schapen zijn allemaal gevaccineerd tegen Q-koorts en de eigenaar van de kudde is in het bezit van het GD keurmerk Zoönosen.

Tags

SchaapskuddeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top