Skip to content

Schaapskudde is terug in Wassenaar

27 juli 20112 minute read

De kudde van 250 schapen die eind april ook in Wassenaar op verschillende locaties het gras hebben kort gegraasd zijn terug in Wassenaar. Op dit moment grazen de schapen achter Weteringpark IV, waarna zij richting de Zonneveldweg gaan en op dinsdag 2 augustus door naar het Berkheiveld, waar zij worden geschoren.

Kom kijken bij het schapen scheren op dinsdag 2 augustus tussen 13.00 en 16.00 uur op het Berkheiveld!

Op dinsdag 2 augustus zal herder Elzo met zijn schapen richting het Berkheiveld (naast het marktterrein) lopen waar zij rond 13.00 uur aankomen. Tussen 13.00 en 16.00 is iedereen van harte welkom om te komen kijken bij het scheren van de schapen. Ook wordt er een demonstratie gegeven van hoe de bordercollies de kudde bij elkaar houden.

Natuurbeheer in graslanden
Het doel van dit proces is om op een natuurlijke manier de groenstroken te onderhouden. De schapen zijn stuk voor stuk, kort en krachtig aanwezig, zodat de aanwezige planten/ kruiden weer kunnen bloeien en zaad zetten en zich uitzaaien.

Schapen zijn goede verspreiders van zaden, omdat de zaden blijven hangen in hun vacht en de zaden ook in de keutels terechtkomen. Door het rondtrekken van de kudde, ontstaat er op deze manier een grote variatie in bloemen en planten.

Veiligheid van de kudde
De kudde schapen wordt gehoed door een professionele herder met bordercollie van de firma Oosthoek uit Berkel en Rodenrijs en in het weekend en ’s nachts in een flexibele afrastering, waar stroom op zit. Er worden waarschuwingsborden geplaatst met ‘kudde aanwezig’. Indien u deze borden tegenkomt, kunt u een ander pad kiezen en als u een hond heeft, gelieve deze aan te lijnen.

De schapen zijn allemaal gevaccineerd tegen Q-koorts en de eigenaar van de kudde is in het bezit van het GD keurmerk Zoönosen.

Tags

SchaapskuddeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top