Skip to content

Nieuwe vrijwilligers gezocht bij Stoomtrein Valkenburgse Meer

31 januari 20124 minute read

Al in 1970 reden op het smalspoornet van de Leidse Duinwaterleiding bij Katwijk hijgende en puffende locomotiefjes die met veel moeite hun lange, vaak overvolle rijtuigen door de duinen zeulden. In 1992 vond een grote verhuizing plaats naar Valkenburg en werd een aanvang gemaakt met de huidige 3,2 km lange spoorlijn rond het meer. In de afgelopen jaren hebben de vrijwilligers vele locomotieven, rijtuigen en wagons gerestaureerd en een binnen- een buitenmuseum gerealiseerd.

Vrijwilligers (m/v)
Een kleine 100 vrijwilligers vormen het hart van deze zeer actieve “club”. Een aantal van hen hebben het hier zo naar hun zin dat ze al vanaf het begin van de jaren 70 betrokken zijn bij Stoomtrein Valkenburgse Meer. Uniek is dat alle beroepsgroepen vertegenwoordigd zijn. Van mannen met de bekende twee rechterhanden en aanleg voor techniek tot medewerkers die hun kostuum en stropdas ‘s avonds of in het weekend verruilen om in een overall schilderwerk te verrichten aan het nieuwe station of om het oude ambacht van locomotiefsmid in ere te houden. In de eigen, goed geoutilleerde werkplaats naast het museum worden locomotiefketels van nieuwe vlampijpen voorzien en wordt gesmeed en geklonken. Buiten tuffen over het emplacement van het buitenmuseum stoomlocomotieven met rijtuigen of een lange sleep kipkarren. Bij Stoomtrein Valkenburgse Meer staan de dames ook hun mannetje. Zij rijden op de diesellocomotieven, werken als conducteur, als gastvrouw bij de kassa, hanteren de verfkwast of zijn actief in de groenvoorziening.

Een foto als illustratie van vrijwilligerswerk
De foto illustreert wat de vrijwilligers zoal in 2011 hebben gepresteerd. Op de achtergrond staat een replica van het tramstation van Gorssel uit 1923. De eigen architect heeft de originele bouwtekeningen aangepast voor dit charmante ontwerp. Een aannemer heeft het gebouw als casco geplaatst. Tal van vrijwilligers hebben vele uren de verfkwast gehanteerd, timmeren de binnenzijde af en hebben het al leidingwerk verzorgd. Het resultaat mag er zijn en vanaf Pasen 2012 zullen voor het eerst in het bestaan van Stoomtrein Valkenburgse Meer de plaatsbewijzen, authentieke kartonnen kaartjes, worden verkocht vanuit een echt station. Met veel geduld en toewijding is deze diesellocomotief gerestaureerd en voorzien van een prachtige gele laklaag met de stickers van de firma Van Gelder waar deze machine vroeger dienst deed. De medewerkers van de groenvoorziening hebben een ligusterhaag geplant en maar liefst 5500 bollen geplant die een van de andere vrijwilligers weer van een zakenrelatie had gekregen. Bij de opening het nieuwe rijseizoen op 7 april a.s. zal Stoomtrein Valkenburgse Meer een kleine Keukenhof zijn.

Verkoopmedewerkers voor de museumwinkel en de kassa, suppoosten en medewerkers groenvoorzieningen gezocht
Het museum biedt tal van functies die zeker niet allemaal technisch zijn: naast machinist, stoker en conducteur is men vooral op zoek naar kassamedewerkers, suppoosten in het museum of medewerkers groenvoorzieningen. Voor elke functie zijn medewerkers nodig, maar met de jongste uitbreidingen van het buitenmuseum en de opening van het nieuwe station zijn voor deze functies nieuwe medewerkers hard nodig. Voor elke functie wordt u opgeleid en ingewerkt. U heeft geen specifieke vooropleidingen nodig en er gelden geen andere selectiecriteria. Het museum is vooral op zoek naar enthousiaste mensen die er uitdaging inzien de bezoekers, veelal (groot)ouders met hun (klein)kinderen een paar uur plezier te bezorgen. Het zwaartepunt van de werkzaamheden ligt tussen Pasen en 1 oktober. De werkzaamheden vinden in de weekenden plaats. Ook is het mogelijk uw diensten aan te bieden voor doordeweekse dagen op dinsdag en/of donderdag. Natuurlijk kunt u uw diensten ook spreiden over de week. Medewerkers worden in ieder geval voor zeven diensten ingedeeld gedurende het seizoen. Het spreekt vanzelf dat de agenda’s op elkaar worden afgestemd.

Interesse?
U hoeft geen affiniteit met stoomtreinen te hebben om werkzaam te zijn bij Stoomtrein Valkenburgse Meer. Ook als u op zoek bent naar een nuttige en gezellige tijdsbesteding vindt u vast en zeker uw draai. Kom naar de Open Dagen die Stoomtrein Valkenburgse Meer organiseert om vooral nieuwe medewerkers voor de functies van suppoost, groenvoorzieningen en de verkoop te werven.

Tijdens de Open Dagen maakt u kennis met de Stoomtrein Valkenburgse Meer: het binnenmuseum, het buitenmuseum, de treinen en uw toekomstige collega’s. Er wordt uitleg gegeven over de functies en u krijgt een informatiepakket plus een rondleiding.

Jong of oud, man of vrouw, nog een drukke baan of al gepensioneerd: iedereen is welkom.

Open Dagen
Zaterdag 11 februari a.s. van 10-12 uur en van 14-16 uur
Dinsdag 14 februari a.s. van 19-21 uur.
Meer informatie vindt u op hun website www.smalspoormuseum.nl

Tags

StoomtreinValkenburgse meerVrijwilligers
Gerelateerde artikelen
Back To Top