Skip to content

Stoomtrein Valkenburgse Meer geopend tijdens de voorjaarsvakantie

13 februari 20123 minute read

Als voorproefje op het komende rijseizoen vanaf Pasen zijn er dit jaar extra rijdagen met dieseltreinen tijdens de voorjaarsvakantie. Doe uw (klein)kinderen een groot plezier en trakteer ze op een ritje met de trein.

Dinsdag 21, donderdag 23 en zaterdag 25 februari a.s. opent Stoomtrein Valkenburgse Meer / Smalspoormuseum haar deuren tijdens de winterstop. In de voorjaarsvakantie rijden dieseltreinen die vertrekken vanaf het nieuwe station. De rode dakpannen van dit station harmoniëren prachtig met de nog kale takken van de bomen die het buitenmuseum omzomen. Dit station is een replica van het tramstation van Gorssel uit 1923. Het buitenmuseum heeft nu naast dit station een locomotievenloods en een rijtuigenloods in de stijl van de originele gebouwen van de Geldersche Tramwegen die aan het begin van de vorige eeuw in de Achterhoek stonden. In de collectie van Stoomtrein Valkenburgse Meer bevinden zich ook locomotieven en rijtuigen van deze maatschappij zodat een historische combinatie ontstaat.

Teruggekomen na een rit van 45 minuten kunt u nog een bezoek brengen aan het Nationaal Smalspoor museum op hetzelfde terrein. Van lorrie tot stoomlocomotief, van mijnwagen tot personenvervoer, alles vindt u in het verwarmde museum. Deze vorm van transport was tot vijftig jaar geleden niet weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. U vindt u een overzicht van de geschiedenis van het smalspoor. Foto’s, video, maquettes en modellen geven een overzicht van de vele toepassingen van smalspoor. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van de Nationale Smalspoorstichting zijn gekomen, kunt u opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd van dichtbij bewonderen.

Kinderen mogen in het museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de trein. Hun (groot)ouders kunnen hun (klein)kinderen gadeslaan met een lekker kopje koffie of thee.

Het museum is geopend van 10.30 – 16.00 uur. De dieseltreinen vertrekken om 11.30 – 13.00 en 14.30 uur.

Stoomtrein Valkenburgse Meer ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9. Bus 43 van Leiden CS of Den Haag CS. Uitstappen halte Haagse Schouw.

Reserveren is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen.

Stoomtrein Valkenburgse Meer
J.Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH

Tel . 071- 57 242 75
www.smalspoormuseum.nl

Tags

StoomtreinValkenburgse meer
Gerelateerde artikelen
Back To Top