Skip to content

Tentoonstelling “Duin- en waterlandschappen” van Ab van Overdam in Raadhuis De Paauw

20 maart 20124 minute read

Op zaterdag 1 april om 15.00 uur opent  Joop van Caldenborgh de tentoonstelling Duin- en waterlandschappen, van kunstschilder Ab van Overdam in Raadhuis de Paauw te Wassenaar. Van Overdam,  bekend om zijn poëtisch realisme,  laat in zijn recente werk duin en waterlandschappen zien als een leeg toneel in afwachting van wonderlijke gebeurtenissen. De schilderijen lopen uiteen van gedetailleerde duinlandschappen tot bijna abstracte interpretaties van wateroppervlakten. De Levenservaring en opgebouwde vaardigheid van de vijfenzeventig jarige kunstschilder zijn op deze tentoonstelling duidelijk terug te zien. Het werk  is rijp, geconcentreerd en wars van pogingen het publiek te charmeren. Verwondering over en bewondering voor de wereld waarin wij leven zijn elke keer de aanleiding voor een nieuw beeld.  De opening op 1 april is vrij toegankelijk en de expositie is te zien van 2 april tot en met 11 mei 2012.

In aansluiting op deze expositie vertoont het Filmhuis Bibliotheek Wassenaar de documentaire “De Hof” waarin de kijker een blik over de schouder van Ab van Overdam en zijn vrouw, tevens kunstschilder, Lux Buurman is gegund . Dit openbaart niet alleen het proces van de totstandkoming van een gezamenlijk doek maar ook hoe twee geliefden leven voor de Kunst en zich daarbij met veel humor en optimisme door het leven bewegen. “De Hof”wordt vertoond op vrijdag 20 april om 15.30 en maandag 23 april om 15.30 uur. Kaarten zijn ter plekke verkrijgbaar voor EUR 2,50

Ab van Overdam autoriteit op zijn vakgebeid
Ab van Overdam ziet in 1937 in Den Haag het levenslicht. Hij volgt een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag om in het midden van de vijftiger jaren zijn opleiding te vervolgen aan de prestigieuze Ecole des Beaux Arts in Parijs. Bij terugkeer in Nederland wijdt Van Overdam zich voorgoed aan het schildersvak. Met twee 17e eeuwse schilders, Cornelis en Simon Kick, als voorouders bevindt hij zich in goed gezelschap

Ab van Overdam’s fascinatie voor de recepten van de oude meesters en de verwerking daarvan zet hem aan tot veelvuldige experimenten en nauwgezet onderzoek.  Als een oude alchemist kookt hij oliën, mengt harsen tot vernissen en wrijft zijn eigen verven. Hij werkt nu met een beproefd schildersmiddel waarvan de receptuur terug gaat tot de 17e eeuw. Hij beheerst de techniek zo tot in zijn vingertoppen dat hij ermee jongleert en met klassieke middelen aan een eigentijds oeuvre bouwt. Van Overdam mag zich een autoriteit op zijn vakgebied noemen en heeft zijn medewerking gegeven aan een onderzoek naar 16e en 17e eeuwse atelierpraktijken met Ernst van de Wetering dat vooraf ging aan diens publicatie van het boek ‘Rembrandt, A painter at work.’ Hij was curator bij Theo Laurentius betreffende het papieronderzoek en expertise over de echtheid van Rembrandt etsen. Daarnaast gaf hij gedurende 15 jaar les aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Ook gaf hij gastcolleges aan de universiteit van Leiden voor de faculteit kunstgeschiedenis over oude technieken en gastlessen met datzelfde onderwerp aan de Rietveld Academie.
Op verzoek van het toenmalige ministerie van WVC verzorgde hij samen met Lux Buurman wokshops aan de verschillende academies in Indonesië in combinatie met tentoonstellingen van beider werk.. Hij stond aan de wieg en zit in de redactie van het enige materiaal-technische vakblad voor beeldende kunstenaars: KM. (Kunstenaarsmateriaal.)

Expositie Ab van Overdam “Duin- en waterlandschappen”  – 2 april  tot 11 mei 2012  Geopend donderdag tot en met zondag 12.00 tot 16.00 uur (gesloten op Goede Vrijdag en Pasen)

Raadhuis de Paauw –  Raadhuislaan 22  – 2242 CP Wassenaar. Inlichtingen: Mevrouw J.E. Huzijer tel: 070 – 5122208 of de heer Ab van Overdam tel: 070 -5117748

Vertoning “De Hof”- vrijdag 20 april 15.30 uur & maandag 23 april om 15.30 uur

Filmhuis Bibliotheek Wassenaar – Langstraat 40 – 2242 KM Wassenaar. Voor reserveringen tel: 070 511 33 97

Tags

Gerelateerde artikelen
Back To Top