Skip to content

Paasweekend bij Stoomtrein Valkenburgse Meer (bij Leiden)

2 april 20124 minute read

toomtrein Valkenburgse Meer / Nationaal Smalspoormuseum opent het rijseizoen 2012 met Pasen. Doe uw (klein)kinderen een groot plezier en trakteer ze op een ritje met de stoomtrein. Nog steeds spreekt de stoomtrein tot de verbeelding en kleuters zingen ook nu nog vol overgave op school “Op een klein stationnetje, ’s morgens in de vroegte, stonden zeven wagentjes netjes op een rij. En het machinistje draaide aan het wieletje. Hakke hakke puf, puf, weg zijn wij! Een trein met blije kinderen, daar kan geen overvol ballenbad van een meubelgigant met Pasen tegenop.

Zaterdag 7 april a.s. en eerste en tweede Paasdag opent Stoomtrein Valkenburgse Meer / Smalspoormuseum weer haar deuren. Een 80 jaar oude stoomtrein staat op z’n paasbest gereed op spoor 1 voor het nieuwe station dat grotendeels klaar is. De rode dakpannen harmoniëren prachtig met de bomen die het buitenmuseum omzomen. Dit station is een replica van het tramstation van Gorssel uit 1923. Het buitenmuseum heeft nu naast dit station een locomotievenloods en een rijtuigenloods in de stijl van de originele gebouwen van de Geldersche Tramwegen die aan het begin van de vorige eeuw in de Achterhoek stonden. In de collectie van Stoomtrein Valkenburgse Meer bevinden zich ook locomotieven en rijtuigen van deze maatschappij zodat een historische combinatie ontstaat.

Met een snelheid van amper 20 kilometer per uur trekt het kleine, dappere en groen geschilderde locomotiefje puffend en fluitend zo’n drie tot vier rijtuigen achter zich aan. De kleinschaligheid van de stoom- en dieseltreinen op smalspoor maken dit museum extra aantrekkelijk voor kinderen. De machinist, de stoker en de conducteur hebben plezier in hun vrijwilligerswerk en delen hun passie graag met de (klein)kinderen en hun (groot)ouders. Bijkomend voordeel van stoom- en dieseltreinen op 70 cm smalspoor is dat de machines niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. Voor jong en oud blijft het intrigerend als de locomotief zich sissend en rookwolken uitblazend in beweging zet. Verbetering informatievoorziening aan bezoekers

Stoomtrein Valkenburgse Meer is de eerste museumspoorlijn in Nederland die QR-codes aanbrengt op al haar materieel. De letters QR zijn een afkorting van Quick Response (“snelle reactie”). Je richt de camera van je smartphone op de code en de link naar de website verschijnt. De bezoekers kunnen dus in het vervolg met hun smartphone (met een gratis QR-applicatie) zo bij elk voertuig direct naar de betreffende internetpagina op onze website surfen en zo alle informatie over het betreffende materieel oproepen.

Gekozen is voor koperen platen voor de stoomlocs en zinken platen voor al het andere materieel. Stoomloc 1 is inmiddels als eerste van de platen met zo’n QR-code voorzien. Het andere materieel volgt binnenkort.

Nationaal smalspoormuseum
Teruggekomen na een rit van 45 minuten kunt u met hetzelfde kaartje nog een bezoek brengen aan het Nationaal Smalspoor museum. Van lorrie tot stoomlocomotief, van mijnwagen tot personenvervoer, alles vindt u in het museum. Deze vorm van transport was tot vijftig jaar geleden niet weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. U vindt u een overzicht van de geschiedenis van het smalspoor. Foto’s, video, maquettes en modellen geven een overzicht van de vele toepassingen van smalspoor. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van de Nationale Smalspoorstichting zijn gekomen, kunt u opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd van dichtbij bewonderen.

Kinderen mogen in het museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de stoomtrein. Hun (groot)ouders kunnen hun (klein)kinderen gadeslaan met een lekker kopje koffie of thee.

Geopend zaterdag 7 april, Eerste Paasdag 8 april en Tweede Paasdag 9 april. De trein vertrekt om 11.30, 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Het museum is op deze dagen geopend van 10.30 tot 17.00 uur en ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Reserveren is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen.

Stoomtrein Valkenburgse Meer
J.Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH
Tel . 071- 57 242 75
www.smalspoormuseum.nl

Tags

Valkenburgse meer
Gerelateerde artikelen
Back To Top