Skip to content

Donderdag 17 mei Hemelvaartsdag en Nationale Stoomtreindag bij Stoomtrein Valkenburgse Meer

14 mei 20124 minute read

Wassenaar – Al in 1970 reden op het smalspoornet van de Leidse Duinwaterleiding bij Katwijk al hijgende en puffende locomotiefjes die met veel moeite hun lange, vaak overvolle rijtuigen door de duinen zeulden. In 1992 vond een grote verhuizing plaats naar Valkenburg en werd een aanvang gemaakt met de huidige 3,2 km lange spoorlijn rond het meer. In de afgelopen jaren hebben de vrijwilligers vele locomotieven, rijtuigen en wagons gerestaureerd, een binnen- en een buitenmuseum gerealiseerd.

Op Hemelvaartsdag, donderdag 17 mei a.s. is het “Nationale Oude Trein- en Tramdag”. Ook bij Stoomtrein Valkenburgse hebben vele vrijwilligers heel veel vrije tijd gestoken in het restaureren en onderhouden de stoom- en diesel locomotieven, rijtuigen en diverse andere wagens, zoals turfkarren en kipbakken. Heel trots zijn zij op het nieuwe stationsgebouw. Een replica van het tramstation van Gorssel uit 1923 dat is verrezen door de inzet van vrijwilligers in samenwerking met een aannemingsbedrijf. De rode dakpannen harmoniëren prachtig met het jonge groen van de bomen die het buitenmuseum omzomen. De afwerking van de buitenzijde is nagenoeg klaar. De komende weken zal het interieur in authentieke stijl worden afgewerkt.

Het museum is geopend van 11.00 tot en met 17.00 uur. De stoomtrein vertrekt om 11.30, 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Een treinkaartje kost € 5,– voor kinderen/65+ en € 7,– voor volwassenen. Bij grote belangstelling kan van deze dienstregeling worden afgeweken.

Buitenmuseum
Het buitenmuseum heeft nu naast dit station een locomotievenloods en een rijtuigenloods in de stijl van de originele gebouwen van de Geldersche Tramwegen die aan het begin van de vorige eeuw in de Achterhoek stonden. Voor het museum en de werkplaats is een traverse aangelegd die afkomstig is uit de remise Lijsterbesstraat van de HTM. De nieuwe motorenlocomotievenloods naast de werkplaats is nu ook onder de pannen. Omdat gekozen is voor authentieke uitstraling werken de vrijwilligers met partijen tweedehands dakpannen. Met veel passen en meten hebben deze industriële monumenten een romantische uitstraling gekregen.

In de collectie van Stoomtrein Valkenburgse Meer bevinden zich ook locomotieven en rijtuigen van deze maatschappij zodat een historische combinatie ontstaat.

Rit langs een deel van het Valkenburgse Meer
Met een snelheid van amper 20 kilometer per uur trekken de kleine, dappere en groen geschilderde locomotiefje puffend en fluitend zo’n drie tot vier rijtuigen achter zich aan. De kleinschaligheid van de stoom- en dieseltreinen op smalspoor maken dit museum extra aantrekkelijk voor kinderen. De machinist, de stoker en de conducteur hebben plezier in hun vrijwilligerswerk en delen hun passie graag met de (klein)kinderen en hun (groot)ouders. Bijkomend voordeel van stoom- en dieseltreinen op 70 cm smalspoor is dat de machines niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. Voor jong en oud blijft het intrigerend als de locomotief zich sissend en rookwolken uitblazend in beweging zet.

Teruggekomen na een rit van 45 minuten kunt u nog een bezoek brengen aan het Nationaal Smalspoor museum op hetzelfde terrein. Van lorrie tot stoomlocomotief, van mijnwagen tot personenvervoer, alles vindt u in het museum. Deze vorm van transport was tot vijftig jaar geleden niet weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. U vindt u een overzicht van de geschiedenis van het smalspoor. Foto’s, video, maquettes en modellen geven een overzicht van de vele toepassingen van smalspoor. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van de Nationale Smalspoorstichting zijn gekomen, kunt u opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd van dichtbij bewonderen.

Kinderen mogen in het museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de stoomtrein. Hun (groot)ouders kunnen hun (klein)kinderen gadeslaan met een lekker kopje koffie of thee.

Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.
Reserveren is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen.
Stoomtrein Valkenburgse Meer
J.Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH
Tel . 071- 57 242 75
www.smalspoormuseum.nl

Tags

Gerelateerde artikelen
Back To Top