Skip to content

Klopjacht op verdachten overval Koekkoek Wassenaar succesvol

24 mei 20125 minute read

Wassenaar – Politieagenten en zeer betrokken burgers wisten donderdag 24 mei met succes vier verdachten van een gewapende overval op een juwelier in Wassenaar in de kraag te grijpen. Het viertal overviel omstreeks 10.00 uur de juwelier Koekkoek aan de Langstraat. Na de overval gingen de vier verdachten er rennend vandoor. Het aanwezige publiek reageerde zeer alert en diverse getuigen zochten direct via 112 contact met de politiemeldkamer.

Klopjacht van politie en alerte buurtbewoners
Direct nadat het eerste telefoontje binnenkwam regisseerde de meldkamer met alle beschikbare eenheden een politiekordon rondom de Langstraat en verdere omgeving. Al snel kwam de eerste melding binnen van een getuige die, nabij de Katwijkseweg, een man in de sloot zag liggen. De politie was vrijwel direct ter plaatse. De man is vermoedelijk al rennend ter val gekomen en daarbij in het water gevallen. De man was enigszins afwezig en sprak met een buitenlandse taal en kon niet direct aannemelijk maken wat hij daar deed. Hij werd direct aangehouden.

Een tweede verdachte werd met behulp van alerte omstanders aangehouden. De man rende van juwelier Koekkoek aan de Langstraat weg in de richting van het Kloosterland. Na een achtervolging van een paar honderd meter wisten omstanders hem te vloeren en hielden hem vast totdat de politie ter plaatse kwam. Een van de getuigen ging daarbij op de verdachte zitten.

Politiebikers achterhalen vluchtauto
Inmiddels werd ook dankzij andere getuigen duidelijk dat de twee overige verdachten in een personenauto met buitenlandse kentekenplaten waren gestapt en waren weggereden richting de Rijksstraatweg. Dit is een mogelijke vluchtroute naar Rijksweg A12. De politie kondigde direct de staat van politiealarm af. Meerdere politie-eenheden namen strategische posities in. Een politiehelikopter verleende daarbij eveneens ondersteuning. Ook drie politiebikers en een politiemotorrijder van een Haags politiebureau namen deel aan de klopjacht en namen een positie in nabij de grens met Wassenaar. Niet veel later zagen zij de bewuste personenauto vanuit richting Wassenaar komen rijden. Ze wisten het voertuig tot stilstand te krijgen. De twee inzittenden voldeden volledig aan het beschikbare signalement. Beide inzittenden werden direct door de bikers en de motoragent aangehouden.

Verdachte zonder vaste woon- en of verblijfplaats
De aangehouden verdachten zijn 22, 25, 31 en 33 jaar en hebben geen vaste woon- en of verblijfplaats. De overvallers wisten in de winkel enkele vitrines kapot te slaan en namen daaruit een aantal horloge’s mee. Een medewerkster die in winkel was, werd vermoedelijk door de overvallers met een vloeistof in haar gezicht bespoten. De GGD vervoerde haar voor onderzoek naar het ziekenhuis. De 61-jarige ondernemer raakte bij de overval niet gewond, maar was, begrijpelijkerwijs, wel erg geschrokken. Woensdag 25 april was zijn zaak ook al het doelwit van een geslaagde overval. De verdachten van deze overval zijn nog niet aangehouden.

Dankwoord burgemeester Hoekema
Burgemeester Jan Hoekema die ter plaatse kwam, reageerde na het nieuws van de snelle aanhouding van de verdachten. “Ik ben in eerste aanleg geschokt dat in een relatieve korte tijd wederom sprake is geweest van een zeer gewelddadige overval in een normaal gesproken rustige en veilige winkelstraat. Maar ik ben ook ontzettend blij me het snelle succes en het zeer professionele optreden van de politie, maar ook van inwoners van Wassenaar. Samen maakten zij vandaag het verschil en daar ben ik ongelooflijk trots op.”

Help de politie in het verdere onderzoek
Ondanks de snelle aanhouding van de verdachten is de politie op zoek naar getuigen. Een ieder die nog niet met de politie heeft gesproken en of getuige is geweest van de overval, wordt verzocht de politie in Wassenaar te bellen. Wellicht hebben getuigen de mannen voorafgaande aan de overval of kort erna zien lopen in de Langstraat of zien wegrijden na de overval. De mannen reden weg in een lichtkleurige Opel Astra Station met buitenlandse kentekenplaten. Hebt u informatie die voor het rechercheteam van belang kan zijn? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Wassenaar via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Staat van politiealarm
Om de pakkans van overvallers verder te vergroten – en dan met name in zogenoemde heterdaadsituaties, direct na een overval – werkt Politie Haaglanden sinds 1 september van het vorig jaar met een speciaal meldkamerprotocol. Onderdeel hiervan is de Staat van Politie Alarm (SPA) dat na elke overval wordt afgekondigd. Zodra een SPA van kracht is, worden alle beschikbare politiemensen ingezet. De meldkamer positioneert op hen op strategische plekken, zowel in de directe omgeving van de Plaats Delict als op wegen die de wijk, stad of regio uitleiden. Doel is om de overvaller(s) in te sluiten en hun de vluchtweg te blokkeren. Hierbij worden ook de locaties meegenomen, waarvan bekend is dat er overvallers of leden van een criminele jeugdgroep komen. Na een overval zullen politiemensen zich richten op dergelijke locaties binnen een straal van twee vierkante kilometer rond het overvallen object.

Tags

KlopjachtKoekkoekOverval
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top