Skip to content

Ellen van Stokkum: levenskunst.

29 mei 20124 minute read

Wassenaar – Soms moet een mens een stap nemen, waarvan de consequenties niet te overzien zijn. Je kunt dan overwegen die stap niet te nemen, maar je kunt ook besluiten het gewoon te doen. Blijven dromen is mooi, maar waarom zou je je droom niet leven? Ellen van Stokkum (Amsterdam, 1948) leidde een leven zoals zo velen, maar nam de stap met ongekende consequenties in 2000. Ze startte aan de Kunstacademie in Leiden, begon haar eigen atelier (www.atelierellen.nl) in het Wassenaarse Kerkehout en stond vervolgens versteld van de gevolgen.

Uitbundig.
Het verbaasde Ellen destijds dat zij, nog niet eens afgestudeerd, al werk begon te verkopen. Het was voor haar een kentering. Haar rijke, geestelijke bagage die zij naar de kunstacademie meenam, kreeg een tastbare vorm: uitbundige schilderijen, waarbij zij van te veel ratio in balans kwam en waar verstand en gevoel steeds meer in harmonie raken.
Wie het werk van Ellen bekijkt, kan drie fasen herkennen: afscheid van het verleden, acceptatie van het heden en dromen over de toekomst. Titels van diverse series, zoals ‘Mysterie Tour’, ‘Mode d’Emploi‘, ‘Design your own label’ en haar toekomstdroom ‘Dress to dance’ behoeven nauwelijks een toelichting…


Life is art.

Afscheid van het verleden klinkt menigeen wat zwaar in de oren, maar bij Ellen is niets alleen maar zwaarmoedig. Ellen’s motto is niet voor niets: “Life is art”. Met haar ‘Mysterie Tour’ ging ze op ontdekkingsreis en kwam tot inzichten.
Leven is kunst en doe dat vooral met hart en ziel: vier het leven, want het leven is een feest. Dat Ellen haar atelier “mijn speelplaats” noemt, zal dan ook niemand verbazen. Het is typerend voor Ellen: ze is open, uitbundig, ze wil mensen wakkerschudden, maar ook de vreugde die zij ervaart met hen delen. En hoewel Ellen zich tijdens het schilderen door haar handen laat leiden en stopt zodra ze merkt dat ze gaat dénken over wat ze doet, hoopt ze dat de mens júist nadenkt over wat hen beweegt. Dat is ook wat haar fascineert in de mens: wat beweegt hen? Waarom doen zij zoals ze doen?

life is art


Geen poppenkast.

Diep in haar hart hoopt Ellen dat ‘de mens’ stopt met poppenkast spelen en zichzelf accepteert zoals hij is. ‘Design your own label’: wees jezelf. Oppervlakkig gezien is Ellen een ‘echte Kunstenares’: een dromer, een idealist, een levensgenieter. Wie even de tijd neemt, ontdekt een levenslustige vrouw die zich met hart en ziel stort op wat zij vindt dat ze doen móet. Zodra dat ‘moeten’ gaat overheersen, zal ze het onmiddellijk stoppen. Zo was ze in het verleden een fanatiek golfer (handicap 13), maar besluit er – ogenschijnlijk totaal ‘out of the blue’ – op een dag geheel mee te stoppen. Niet zo verwonderlijk, daar Ellen wars is van dominantie. Dominantie, in welke vorm ook, benauwt haar en beperkt haar vrijheid. Wanneer Ellen dominantie ervaart, komt er onmiddellijk verandering tot stand.

geen poppenkast


Dromen van de toekomst.

Op dit moment is Ellen bezig met haar toekomstdroom: ‘Dress to dance’. Zij hoopt in 2013 met deze nieuwe serie te kunnen exposeren in De Paauw. Ondertussen blijft ze ook bezig met wat er op haar pad komt. Naast het vrij ‘spelen’ in haar atelier, verzorgt ze ook workshops, heeft ze – in samenwerking met anderen – een kunstproject (‘De Ontdekking‘) bij de St. Jan Baptist-school in Wassenaar begeleid en geniet ze van haar vijf kleinkinderen.
Nieuwsgierig geworden naar Ellen en haar atelier? Neem gerust contact met haar op.

dromen van de toekomst

©heleenogier.nl

Atelier Ellen
Charlottestraat 1
2245 VW Wassenaar
+31 (0)6 2222 1840
info@atelierellen.nl

Ondernemen in Wassenaar

Wilt u ook uw onderneming onder de aandacht brengen in onze rubriek stuur een mail naar redactie@wassenaarders.nl en dan zullen wij z.s.m. contact met u opnemen

Tags

Ellen van StokkumLevenskunstOndernemen
Gerelateerde artikelen
Back To Top