Skip to content

Feiten en tips van Burgernet

28 juni 20125 minute read

Wassenaar – In dit bericht leest u informatie over Burgernet en tips om de veiligheid voor uzelf en uw omgeving te vergroten. Op deze manier proberen gemeente en politie u betrokken te houden bij Burgernet en de veiligheid in Wassenaar.

Feiten en cijfers
– Afgelopen april was Burgernet 1 jaar actief in Wassenaar,
– Burgernet in Wassenaar nu 1356 leden telt,
– Er Sinds die tijd 136 berichten Burgernet zijn verstuurd,
– Wist u dat het aantal Burgernetdeelnemers nog steeds iedere maand groeit?
– Dankzij de inzet van Burgernet verschillende vermiste personen zijn teruggevonden, de recherche belangrijke tips ontving in verschillende onderzoeken en Burgernet een belangrijke bijdrage leverde bij aanhoudingen van verschillende verdachten bij verschillende meldingen.
– In juni o.a. berichten werden verstuurd n.a.v. auto-inbraken, woninginbraken en een straatroof

Tips & Tricks
– Als u inlogt op www.burgernet.nl, kunt u via ‘Uw bereikbaarheidsrooster’ aangeven wanneer u wel en niet bereikbaar wilt zijn voor Burgernetacties. Dit kan bijvoorbeeld de avonduren zijn of als u op vakantie bent.
– Burgernetdeelnemers krijgen niet alle berichten. De politie bepaalt een straal in meters rondom de postcode van de locatie van het incident. Alleen Burgernetdeelnemers die binnen deze straal wonen, ontvangen dan een bericht.
– Bent u zelf getuige van een misdrijf of een strafbaar feit? Wacht dan niet op Burgernet, maar neem zelf zo snel mogelijk telefonisch contact op met de politie via 112, of als er geen spoed is 0900-8844.
– Voor een totaaloverzicht van veelgestelde vragen kijkt u op www.burgernet.nl

Burgernet-proof
Sinds enige tijd bent u volledig Burgernet-proof. Dit houdt in dat behalve uw telefoonnummer, ook uw adresgegevens en e-mailadres bekend zijn. Burgernet kan op deze manier beter met u samenwerken en daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hun bereikbaarheidgegevens zo volledig mogelijk opgeven. Kent u in uw omgeving mensen die nog niet zijn aangemeld bij Burgernet? Stimuleert u deze mensen dan dit zo snel mogelijk te doen op www.burgernet.nl. Spreek uw buren en kennissen aan, zodat de samenwerking tussen gemeente, politie en inwoners nog beter kan verlopen. Op deze manier kunnen we samen Wassenaar nog veiliger maken.

Tips voor de vakantieperiode
In juli en augustus gaan veel mensen op vakantie en blijven veel huizen onbeschermd achter. Voor inbrekers is het dan gemakkelijk om hun slag te slaan.

Wat kunt u doen om uw huis te beveiligen tijdens uw vakantie?

– Gebruik tijdschakelaars op verlichting, zodat licht brandt als u niet thuis bent.
– Vraag uw buren om de post voor de deur weg te halen zo lang u weg bent.
– Plaats geen berichten op bijvoorbeeld twitter, facebook en hyves om te vertellen dat u op vakantie gaat.
Meer informatie en tips

Aanpak woninginbraken
De politie zet agenten in om woninginbraken aan te pakken. In mei trokken zij een aantal dagen de wijken in op zoek naar open deuren en ramen van woningen en onverlichte en slecht beveiligde huizen. In Wassenaar werden totaal 1500 woningen bezocht. In totaal werd bij 56 woningen een folder achtergelaten omdat agenten open ramen of deuren aantroffen. Naast preventieve maatregelen zet politie Wassenaar ook andere middelen in om inbraken op te lossen. Zo voert de technische recherche na iedere inbraak een sporenonderzoek uit, worden aangiftes van woninginbraak zoveel mogelijk door rechercheurs opgenomen en zet de politie Burgernet en twitter in om in contact te komen met mogelijke getuigen. Daarnaast benaderd de politie ook actief in Wassenaar werkzame beveiligingsbedrijven bij meldingen van inbraak om zo de pakkans van daders te vergroten.
Meer informatie en tips met betrekking tot inbraakpreventie.

Aanpak babbeltrucs
De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit ‘hen niet zal overkomen’. Toch loopt iedereen – jong en oud – de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Babbeltrucs worden voornamelijk toegepast op twee plekken: bij u aan de deur en in de buurt van pinautomaten (bij een bank of in winkels). Ook in Wassenaar komt deze vorm van criminaliteit voor. Politie, gemeente en winkeliers werken dan ook samen in de aanpak tegen babbeltrucs. Naast preventiecampagnes surveilleert de politie actief in het centrumgebied om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. Ook Burgernet wordt regelmatig ingezet om de pakkans van daders babbeltrucs te vergroten.
Meer informatie en tips.

Aanpak auto-inbraken
Eigenlijk zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn: de auto met een gerust hart achterlaten op een parkeerplaats. Helaas is de realiteit anders en worden er met enige regelmaat  auto’s opengebroken in Wassenaar. Politie Wassenaar bindt de strijd aan met deze auto-inbrekers. Maar dat kan zij niet alleen, uw hulp is hard nodig! Daarom roept de politie u op om bij verdachte situaties in uw straat de politie te bellen. Ziet u mensen in uw straat lopen die overmatig veel aandacht tonen voor geparkeerd staande auto’s, ziet u mensen ‘ onnodig’ zonder aanwijsbaar doel rondhangen in de straat? Noteer het signalement van deze personen en bel de politie op 0900-8844
Meer informatie hoe u autoinbraak tegen kan gaan of kunt voorkomen.

Tags

BurgernetFeitenTips
Gerelateerde artikelen
Back To Top