Skip to content

Even stoom afblazen bij Stoomtrein Valkenburgse Meer

8 juli 20123 minute read

Vrijdag 6 juli jl hebben de basisscholen in onze regio de deuren gesloten voor zes weken zomervakantie. Een goed moment om er met de (klein)kinderen eens op uit te trekken. In de zomervakantie vertrekken elke dinsdag, donderdag en in het weekend in het Zuid-Hollandse Valkenburg (bij Katwijk) stoom- en dieseltreinen vanaf het splinternieuwe station in chaletvorm.

Stoom of dieselrit langs het meer
U kunt met uw (klein)kinderen een rit langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer maken. Met een snelheid van amper 20 kilometer per uur trekt in de weekenden een klein, dapper en groen geschilderd stoomlocomotiefje puffend en fluitend zo’n drie tot vier rijtuigen achter zich aan. Op de dinsdag en donderdag wordt de trein getrokken door een stoom- of dieseltrein. Bij mooi weer zet het museum ook open rijtuigen in. Bij minder mooi weer zit u lekker beschut in de gesloten rijtuigen.
Op speelse wijze laten zij u en de (klein)kinderen kennismaken met al het materieel dat tot vijftig jaar geleden niet was weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van de Nationale Smalspoorstichting zijn gekomen, kunt u opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd van dichtbij bewonderen.
Oude techniek spreekt jong en oud aan. Welk kind weet nog steenkolen zijn? Hoe maak je eigenlijk stoom? Hoe werkt een stoomlocomotief?  De vrijwilligers van het smalspoormuseum leggen het geduldig uit en laten de vuurkist zien om de warmte te voelen. Regelmatig klinkt ook de stoomfluit.  Voor de kinderen is smalspoor toch al aantrekkelijk omdat de locomotieven op 70 cm smalspoor niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. De kinderen kunnen over goed bij om alles te bekijken.
Kinderen mogen in het museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de stoomtrein. U kunt dan genieten van een lekker kopje koffie of thee.

Openingstijden tijdens de zomervakantie

In de zomervakantie staan de deuren vaker open:

Het museum is geopend op dinsdag en donderdag van  10.30 – 16.00 uur.
De stoom- of dieseltrein vertrekt om 11.30, 13.00 en 14.30 uur.

In het weekend is het museum geopend van 10.30 – 17.00 uur.
De stoomtrein vertrekt om 11.30, 13.00, 14.30 en 16.00 uur.

Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.
Reserveren is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen. Voor meer informatie: raadpleeg de website www.smalspoormuseum.nl

Een treinkaartje dat tevens geldig is voor het binnen- en buitenmuseum kost € 7,00 voor volwassenen en kinderen/65+ betalen  € 5,00. Houders van een speelmeerpaspoort 2012 of een vakantiepas 2012 (regio Leiden en regio) ontvangen korting op de twee kinderkaartjes en een kaartje voor een volwassene.

Tags

StoomtreinValkenburgse meer
Gerelateerde artikelen
Back To Top