Skip to content

Het Britse openlucht toneelgezelschap Illyria keert terug naar Nederland

6 augustus 20124 minute read

Wassenaar – De Nederlandse tournee van Illyria start in Wassenaar, het meest internationale dorp van Nederland, op het prachtige landgoed van Raadhuis De Paauw. Ook doet het gezelschap alweer voor de vijfde keer zowel het luisterrijke Kasteel Keppel bij Arnhem aan, als kasteel Heeswijk, het oudste kasteel in Noord-Brabant. Last but not least sluit het gezelschap haar tournee af daar waar de traditie in 2001 ooit begon, op Landgoed Schovenhorst in Putten op de Veluwe.

Over de toneelstukken
In Henri V (1599), een van de historische stukken van William Shakespeare, maakt de Engelse Koning Henri V zich op voor de Slag bij Azincourt om zijn Franse grondgebieden te heroveren. Na zijn overwinning eist Henri Catherine de Valois op als echtgenote. Dit leidt to komische situaties omdat Catherine geen Engels spreekt en Henri geen Frans. De toeschouwer kan ervan verzekerd zijn dat hij ondanks het ernstige verhaal, dankzij de grappige soldaten Pistol, Nym en Bardolph het terrein met een grote glimlach op het gezicht verlaat. Illyria biedt het publiek een voorstelling zoals deze door Shakespeare bedoeld was, namelijk in deze onvervalst ambigue uitvoering.

The Twits (De Griezels), een van de classics van Roald Dahl, wordt hier uitgevoerd in de unieke toneelbewerking van David Wood die perfect past bij de hilarische stijl van Illyria. Meneer en mevrouw Griezel zijn de lelijkste en akeligste mensen op aarde. Ze zijn continu bezig elkaar en anderen te slim af te zijn met hun gemene streken en dit met rampzalige gevolgen. Natuurlijk overwint het goede, maar hoe loopt het met het kwaaddoeners af? Wie neemt wraak op wie en hoe gaat dat in zijn werk? The Twits is een geweldige voorstelling waar het hele gezin van kan genieten.

De picknick en het weer
Op de verschillende locaties kan het publiek in de prachtige tuinen vanaf twee uur voor de voorstelling genieten van een zelfgemaakte picknick. Er is op het terrein ook een bar aanwezig met drankjes en snacks. De voorstelling gaat, ook in geval van regen, altijd door. Weer of geen weer, met of zonder picknick, of u wel of geen Engels verstaat, iedereen zal genieten van de dolkomische optredens die Illyria ook dit jaar weer geeft.

Reserveringen en informatie
Ga naar www.theenglishtheatre.nl of naar de locaties (zie bijgevoegde informatie).

Educatief programma
Op diverse scholen en aanverwante locaties worden speciale optredens en workshops georganiseerd. Leerlingen van basis- en middelbare scholen ontdekken zo op een unieke manier de rijkdom van de verhalen van Shakespeare en Dahl.

Toneelgezelschap Illyria
Het Britse openlucht toneelgezelschap Illyria levert al sinds 1991 kwalitatief hoogwaardig theater, zowel aan haar nationale als haar internationale publiek. De spelers van Henri V vormen een ervaren en onverschrokken troupe van professionele acteurs: ze voeren het stuk geheel onverkort op, rechtstreeks uit de eerste hand van Shakespeare, de zogenaamde First Folio, de meest oorspronkelijke versie. Oliver Gray, artistiek leider van Illyria, is een erkend Shakespeare “scholar”. Illyria’s voorstellingen worden algemeen als zeer authentiek omschreven, zoals ze in de 16-e eeuw tentijde van Koningin Elisabeth ook opgevoerd werden.

Illyria is een van de weinige toneelgezelschappen dat toestemming heeft van de erven van Roald Dahl om zijn stukken in de adaptaties van David Wood te spelen. Net als Fantastic Mr. Fox! en James and the Giant Peach, die Illyria in voorgaande jaren presenteerde, is The Twits alleen daarom al een waarlijk unieke voorstelling.

Kortom..
Het is tijd voor de picknickmand, en om neer te strijken op een van de prachtige locaties, achterover te leunen en te genieten van Illyria’s uitzonderlijke voorstellingen: Henri V en The Twits.

Partners
De partners van STET voor deze Nederlandse optredens van Illyria in 2012 zijn:
Raadhuis de Paauw, Wassenaar (www.theenglishtheatre.nl) Kasteel Heeswijk, Heeswijk Dinther (bij den Bosch, www.kasteelheeswijk.nl)
Kasteel Keppel, Laag Keppel (bij Arnhem, te vinden via www.theenglishtheatre.nl)
Landgoed Schovenhorst, Putten (op de Veluwe, www.schovenhorst.nl)

Tags

De GriezelsHenri VIllyria
Gerelateerde artikelen
Back To Top