Skip to content

“Zonnepanelen kosten maar de helft van wat we dachten”

28 augustus 20122 minute read

Wassenaar – Ben Saarloos (46) en Sandra Donker (43) hebben sinds vrijdag zonnepanelen op hun dak. Het leek de werkgroep Zonnig Wassenaar van de Millennium Gemeente Wassenaar eigenlijk te vroeg voor een interview. Heb je na een week wel een objectief verhaal over zonnepanelen? Niets bleek minder waar.

Met de 6 panelen hebben ze na een week al euro 10,50 aan stroom opgewekt, becijfert Ben. Met twee kinderen van 3 en 12 jaar wonen ze in een leuk huis op de Oostdorperweg. Per jaar ‘maken’ ze 1.300 kWh elektriciteit. Dit is 30% van hun energieverbruik. “We dachten dat het in aanschaf veel duurder zou zijn. Toen de installateur bij ons kwam en de offerte stuurde, viel de prijs ons enorm mee”.

Ze kozen expliciet voor een Wassenaarse ondernemer. Ben; “Ik ben zelf hovenier in Zwijndrecht. Ik weet hoe belangrijk klanten in je vestigingsplaats zijn. We hebben het allemaal moeilijk.” De advertentie van de installateur kwam precies op het goede moment. “Onze buren hebben al twee jaar zonnecollectoren voor warm water. Het leefde al die tijd in onze gedachte.” Net voor de vakantie naar Italië viel het besluit. Zonnepanelen bleek een betere keuze. “We hebben ze al na 7 jaar terug verdiend.”

Sandra -werkzaam op de bloedafname van Bronovo- is enthousiast. “Toen ik woensdag de wasmachine aanzette was ik wel nieuwsgierig. In de meterkast zag ik dat we geen energie meer nodig hadden van de Nuon. We draaiden de wasmachine volledig op de panelen”.

Er zijn ook praktische zaken. Sandra vertelt dat ze op de bovenste verdieping al haar bergruimte nog heeft. “Ik was bang dat ik bergruimte moest opgeven voor een grote kast. Gelukkig zit er maar een klein kastje in de hoek.” De kabel naar de meterkast hadden ze al. Alleen de CV-ketel moest op een andere groep worden gezet.

De buren hebben ze wel verteld dat de panelen er kwamen. “Misschien dat ze het nu ook wel willen, ze wachten af hoe het bij ons gaat.” Sandra vraagt of haar collega’s van Bronovo ook naar zonnig Wassenaar kunnen komen. We zijn het er samen snel over eens “Als ze de panelen maar wel bij een Wassenaarse installateur kopen.”

Tags

GemeenteZonnepanelenZonnig Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top