Skip to content

Open Monumentendag 2012

3 september 20125 minute read

Wassenaar – Op zaterdag 8 september is het Open Monumentendag. Duizenden monumenten zijn dan in het hele land gratis te bezoeken. Dit jaar gaan vooral groene monumenten open want het thema is Groen van Toen. Kastelen en buitenplaatsen maar ook boerderijen, hofjes, parken en nog veel meer groene monumenten zijn tijdens de Open Monumentendag te bezichtigen. De volgende monumenten zijn die dag in Wassenaar van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend voor publiek:

Dorpskerk, Plein 3. Een bezoek aan deze monumentale kerk blijft altijd bijzonder, zeker als u zich realiseert dat het oudste gedeelte bijna duizend jaar oud is. Van de oorspronkelijke kerk is een deel van de noordgevel en een dichtgemetselde ingang bewaard gebleven. De kerk is inmiddels voorzien van maar liefst drie orgels (van groot tot heel klein). 

RK Kerk Sint Willibrordus, Kerkstraat 77. Indrukwekkende katholieke kerk in neogotische trant, in 1905 gebouwd door architect Nicolaas Molenaar. Het interieur is niet meer volledig oorspronkelijk, maar desondanks zeer bezienswaardig.

Korenmolen Windlust met bijbehorende woning, Molenplein 10. Heel bijzonder: een nog werkende korenmolen uit de 17de eeuw in het hart van het dorp. De gemeente Wassenaar onderhoudt haar molen met veel zorg, er is net weer een ingrijpende restauratie afgerond. Bij die restauratie is de naam van de molen weer op de baard aangebracht, die was daar tientallen jaren geleden weggehaald. Ook de voormalige molenaarswoning (nu notariskantoor en galerie) is opengesteld.

Tuin en koetshuis achter het Baljuwhuis, Plein 1. Het 18de-eeuwse herenhuis is niet te bezichtigen, maar de ca. 2 ha. grote tuin en het koetshuis wel. De tuin dicht bij het huis is in 1954 ontworpen door Mien Ruys, het er achter liggende bos stamt uit de 18de eeuw en is voorzien van slingerpaden uit die tijd.

Houten schuur, Gang 10. Fraai voorbeeld van de eenvoudige, kleinschalige bebouwing die kenmerkend is voor het oude dorp. In Wassenaar hebben veel van deze schuren gestaan, maar de meeste zijn afgebroken tijdens de dorpssanering. Juist in de Gang is de samenhang tussen oude woningen en enkele historische schuren mooi bewaard gebleven.

Haasnoot Interieurs, Langstraat 29. Deze voormalige grutterij uit 1752 heeft een 17de-eeuwse kelder, die te bezichtigen is. Het interieur is in 1984 gemoderniseerd met behoud van diverse historische elementen.

Huize De Paauw, Raadhuislaan 22. Van dit voormalige paleis van prins Frederik der Nederlanden (1797-1881) zijn enkele vertrekken opengesteld. In de kelder is het Brandweermuseum te bezoeken en er is ook een archeologische opstelling te zien. In het omringende park vindt u onder andere de fraaie Prinsessetuin (nu een rozentuin) die door vrijwilligers wordt onderhouden.

Tuin van Ruys met Ketelhuis (Paauwlaan). De tuinmuur (circa 1915) van deze moestuin werd onlangs gerestaureerd. De tuin hoorde oorspronkelijk bij de naastgelegen villa Ruys. In het kleine Ketelhuis, dat te bezichtigen is, werd een (inmiddels verdwenen) kassencomplex warm gestookt. In het Ketelhuis is sinds kort de Archeologische Werkgroep van de Stichting Historisch Centrum Wassenaar gehuisvest. De tuin zelf is op dit moment in ontwikkeling. 

Theepaviljoen De Horsten (ingang landgoed aan de Papeweg). Gebouwd rond 1860 als Schiethuis voor prins Frederik, in neogotische trant. Hier dronk men een borrel na de jacht en oefende er met het geweer. Ook prins Bernhard kwam er graag. Nu in gebruik als theepaviljoen. In de Horsten, dat gedeeltelijk wordt bewoond door leden van de Koninklijke familie, is de parkaanleg uit de tijd van prins Frederik goed bewaard gebleven.

RK Kerk De Goede Herder, Stoeplaan 4 (geopend van 10.00 tot 16.00 uur). Gebouwd in 1931-1932 door de architecten L. en J.A. van der Laan. Zowel het in- als het exterieur zijn sober, maar voorzien van sprekende details. De kerk is geïnspireerd op vroegchristelijke en byzantijnse voorbeelden van de basilica.

Kasteel Oud Wassenaar, Park Oud Wassenaar 1. Een heerlijk pompeus gebouw, in de jaren 1876-1879 gerealiseerd door architect Constantijn Muysken. Gebouwd als buitenverblijf voor de aan het Lange Voorhout in Den Haag opgegroeide Cornelis Jan van der Oudermeulen, later lange tijd wethouder van Wassenaar. Het interieur is weelderig, is gaaf bewaard gebleven en behoort tot de belangrijkste historische interieurs van Nederland.

Boerderij Kerkewoning, Het Kerkehout 103. Deze monumentale hoeve behoort tot de oudste boerderijen van Wassenaar. Het hoofdvertrek en de opkamer dateren uit circa 1540, de kelder is mogelijk honderd jaar ouder. Het oudste archiefstuk waarin de boerderij wordt genoemd dateert van mei 1493. De boerderij staat op een ruim erf vol historische beplanting, waaronder vruchtbomen en een moestuin. Het uitzicht op de polder erachter is magnifiek.

De tuin van landhuis Maarheeze, Rijksstraatweg 675. Het huis uit 1914, ontworpen door architect Co Brandes, is deze keer niet te bezoeken, maar de tuin wel. Deze is ook zeer de moeite waard. De tuin, ontworpen door D.F. Tersteeg in samenwerking met Brandes, is met behulp van muurtjes en trappen opgedeeld in vele compartimenten en is in feite een voortzetting van de architectuur van het huis.

Het park van de buitenplaats Zuidwijk, Rijksstraatweg 247. Ten noorden van het tuincentrum De Bosrand ligt het landgoed Zuidwijk. Tot in de 18de eeuw stond hier het kasteel van de familie Van Wassenaer. Nu staat er een 18de-eeuws landhuis (niet toegankelijk) met een bijbehorend park, dat in de 18de eeuw werd gemoderniseerd. Let op: alleen het park rechts van de oprijlaan (aan de kant van de Bosrand) is te bezichtigen. Gelieve uw auto buiten het hek te parkeren.

En verder: Kraampjes in de Langstraat (bij boekhandel De Kler) en op het Stadhoudersplein waar meer informatie en publicaties verkrijgbaar zijn.

Tags

Groen van ToenOMD12Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top