Skip to content

De Wassenaarse KNRM-Lifeguards

6 september 20122 minute read

Wassenaar – Misschien dat jullie het vlaggetje wel gezien hebben op de KNRM Lifeguards website. Ongeveer halverwege Nederland, tussen Den Haag en Katwijk staat er een vlag, die je misschien niet had verwacht. In deze blog meer over hoe dat vlaggetje er is gekomen.

In Wassenaar leidt de Wassenaarse Reddingsbrigade (WRB) al vele jaren zwemmers op voor het zwem-ABC, reddingsdiploma’s en uiteindelijk voor de strandbewaking aan de Wassenaarse slag. Net zoals de meeste Reddingsbrigades in Nederland is de WRB een vereniging die geheel bestaat uit vrijwilligers.

Met de veranderende wensen en eisen van de hedendaagse vrijwilliger merkten wij dat het aantal aanmeldingen en de doorstroom vanuit het zwembad terugliepen. Één van de gevolgen was dat de invulling van de strandbewakingstaak in gevaar kwam. Een situatie die wij met de opleidingsmogelijkheden van dat moment niet snel op konden lossen door bijvoorbeeld actief te werven.

Ongeveer op hetzelfde moment ging de KNRM op de Waddeneilanden van start met betaalde Lifeguards. Als onderdeel van het project ‘de kust veilig’ werden International Beach Lifeguards binnen een (intensieve) week volwaardig opgeleid.

Dit, maar ook het werken met rescuetubes en -boards, sloot erg aan bij onze vernieuwingswens aan. Gelukkig konden wij, door een samenwerking aan te gaan, veel van de inmiddels door de KNRM opgedane kennis gebruiken en hebben wij gezamenlijk een plan gemaakt om stapsgewijs over te gaan op de KNRM-Lifeguards methodiek in Wassenaar.    

Buiten dat wij hierdoor al veel mensen hebben kunnen opleiden zien we ook echt veranderingen optreden bij de WRB. De werkwijze en professionele uitstraling van KNRM Lifeguards stellen ons in staat onze taken beter uit te voeren. De voor ons nieuwe materialen zijn ontzettend leuk, aantrekkelijk en vooral effectief gebleken. Nu onze strandopleidingen steeds beter in elkaar steken gaan we nog niet stilzitten. Het komende winterseizoen zullen wij de zwembadopleidingen beter aan laten sluiten bij het strandwerk door aandachtspunten vanuit de Beach Lifeguard methodiek toe te voegen aan ons zwembad programma. 

Wij zijn blij dat wij als eerste vrijwillige reddingsbrigade zo’n goede samenwerking met de KNRM hebben gevonden. Met de nieuwe opleidingen en de KNRM werkwijzen zijn wij weer klaar voor de toekomst. Dank aan alle enthousiaste KNRM-ers, die ons telkens weer met raad en daad bijstaan. Wij zijn iedere keer weer onder de indruk van jullie positieve en oplossingsgerichte aanpak. 

Daniël & Robin Koele

Bron: knrmlifeguards.nl

Tags

KNRM-LifeguardsKNRMLifeguardsStrandwachtWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top