Skip to content

Monumentale toegangspilaar vm. Huize Nieuw Rijksdorp weer op z’n plek

12 september 20122 minute read

Wassenaar – Maandag 17 september om 9.30 uur legt wethouder Marc van Dijk (VVD, portefeuillehouder gemeentelijke accommodaties) de laatste hand aan de restauratie van één van de twee toenmalige toegangspilaren tot het huidige woningcomplex nieuw Rijksdorp. Wethouder Van Dijk zal met een voegspijker de laatste voeg trekken. Hiermee wordt de pilaar weer in oude luister hersteld en kan zij de toegang vormen tot het voormalige “Huize Nieuw Rijksdorp”.

Huize Nieuw Rijksdorp werd op 9 augustus 1895 gebouwd in opdracht van Graaf van Limburg van Stirum. Het landgoed grensde aan dat van Huize Neijenburg aan de Berkheistraat waar de huidige muur nog aan herinnert. In 1898 kwam de fraaie villa door middel van een legaat in beheer bij de gemeente Wassenaar. Vele jaren later, in 1934, kreeg het de bestemming Geneeskundige Inrichting. Na de oorlog werd Nieuw Rijksdorp tijdelijk Hotel Restaurant en in maart 1947 werd het voor korte tijd een bejaardentehuis. Drie jaar later werd het in gebruik genomen als contract pension voor gerepatrieerden uit Nederlands-Indië.
    
Rust- en verpleeghuis
Na een grondige restauratie in 1960 werd Rijksdorp een ‘rust -en verpleeghuis’. De laatste familie, familie Huner, verkocht het pand uiteindelijk in 1977 aan de gemeente Wassenaar voor twee miljoen gulden, inclusief één hectare grond. Het was echter niet langer verantwoord om het kapitale pand nog langer als bejaarden- en verpleeghuis te handhaven. De toenmalige gemeente bestuurders kozen voor sloop.
 
Appartementencomplex Nieuw Rijksdorp
Op dezelfde plek staat sindsdien het appartementencomplex Nieuw Rijksdorp. Herinneringen aan het verleden worden gevormd door de twee monumentale pilaren die ooit het toegangshek tot Huize Nieuw Rijksdorp sierden. Een van de pilaren werd vorig jaar door onbekenden omvergereden en lag sindsdien op de gemeentewerf wachtend op herstel.

Tags

Nieuw RijksdorpNieuws RijksdorpToegangspilaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top