Skip to content

“ik ben er bar groots mee”

16 september 20122 minute read

Wassenaar – Gerrit (73) en Joke van Santen wonen heel landelijk, in de voormalige boerderij Rozenstein. De vader van Gerrit was er boer, zelf heeft hij er altijd zijn transportbedrijf gerund. En sinds 1986 is Golfclub Rozenstein de buurman. Vandaag ben ik er op de koffie, om over zonnepanelen te praten.

Gerrit is er ‘bar groots mee’. Deze fitte sterke man op leeftijd vertelt dat hij al lang over duurzame energie heeft nagedacht. “Al zeker 8 jaar, en meerdere keren subsidie aangevraagd. Dat werd niks. Vanaf 1 juli dit jaar ligt het nu op het dak.”

En het opwekken, gaat dat naar wens? “Vooraf zei mijn leverancier dat ik 70% van mijn stroom zelf zou gaan opwekken. Als ik nu de opbrengst zie, ben ik in de vaste overtuiging dat dat ook gaat lukken.”

Gerrit heeft niet alleen zonnepanelen. Ook de warmte van de zon is bruikbaar. Deze zonnecollectoren kan je gebruiken voor warm water in de douche, uit de kraan en voor de vloerverwarming. “Ik denk dat mijn gasverbruik nog sneller daalt dan de electra rekening” aldus Gerrit. Zijn vrouw Joke is inmiddels ook overtuigd. Ze was vooraf geen voorstander moet ze eerlijk bekennen. “ik heb ook het idee dat het water warmer is dan voorheen” zegt ze.

“In de oorlog had mijn vader een windmolen, met een rij van 5 meter batterijen in de schuur. Daardoor kon hij ‘s avonds melken. De Duitsers hebben het op een dag geleend, maar hebben het nooit terug gebracht”. Gerrit komt heel vastberaden op mij over, hij wist dat hij zonne-energie wilde. En ik lees tussen de regels door dat hij dit met een gerust hart aan zijn kinderen door zal geven.

Heb je nog advies voor anderen, vraag ik hem “Gelijk beginnen, elke dag die je wacht kost je centen.”

Dit interview is het 4de uit de serie. Op 9 oktober is er een informatieavond voor geïnteresseerde Wassenaarse huiseigenaren. Meld u aan via deze website, toegang vrij.

Tags

RozensteinZonnepanelenZonnig Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Rijbewijskeuringen CBR In Wassenaar
Back To Top