Skip to content

25 topmodelbanen bij Smalspoormuseum Valkenburgse Meer

19 september 20124 minute read

Een record aantal van de beste Europese modelbouwers komen 29 en 30 september naar de Stoomtrein Valkenburgse Meer bij Leiden om tussen de grote stoomtreinen hun nieuwste werk te tonen. Dat is niet zo verwonderlijk, want de sfeer en de ambiance van dit evenement is daardoor uniek in Europa. Bij het smalspoormuseum proef en ruik je het verleden. Er is in dit weekend een intensieve treindienst en met regelmaat kunnen de bezoekers de zo kenmerkende geur van de echte stoomlocomotieven opsnuiven als zij de modelbanen bewonderen.

Uitgaanstip voor het hele gezin
Voor alle liefhebbers van (stoom)treinen en miniatuurtreinen een absolute must.  Het laatste weekend van september worden er 25 modelbanen opgebouwd van topmodelbouwers uit Nederland, Engeland, Wales  en België. Deze banen  staan opgesteld in het museum en de rijtuigenloods tussen  stoere stoom- en diesellocomotieven, kipkarren en ander materieel dat tot vijftig jaar geleden niet was weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning, de tuinbouw en bij de vele steenfabrieken die ons land kende. Deze modelbanen zijn gemaakt in diverse schalen, sfeervol gedetailleerd, soms met een knipoog naar de werkelijkheid, maar vaak ook historisch 100% verantwoord. Modelbaantjes  van amper een halve vierkante meter tot Zwitsers meterspoor in model waar de treinen meterslang door een adembenemend landschap meanderen. Er rijden zelfs miniatuurtreinen op 32 mm spoorbreedte op echte stoom van een modelbouwer die helemaal uit Wales komt.  Kinderen, maar ook hun vaders en moeders, worden uitgedaagd een complexe rangeeropdracht uit te voeren.  Als deze opdracht lukt krijg je een heus rangeerdiploma mee naar huis. Hoewel de bouwers natuurlijk heel  voorzichtig met hun banen en modellen zijn, mogen kinderen  vaak helpen om de treinen te laten rijden. Het zijn trouwens juist kinderen en de vrouwelijke bezoekers die de kleinste details het eerste opmerken.
 
Miniatuurtreinen en echte stoomtreinen
Wat deze smalspoormodelbouwdagen echt uniek maakt, is dat je geregeld een stoomfluit hoort van een van de twee echte stoomtreinen die een traject afleggen van ruim 3 km langs een deel van het Valkenburgse Meer. Deze smalspoorlocomotieven rijden op 70 cm smalspoor en zijn daardoor relatief kleine machines. In Disneyformaat om het maar eens populair te zeggen. De stoker en de machinist, allen vrijwilligers, vertellen graag over hun meer dan 80 jaar oude locomotiefjes en als je wilt, kun je ook een kijkje nemen in de cabine om de warmte van het vuur zelf te ervaren. Met het ouderwetse, kartonnen treinkaartje kun je vrij in- en uitstappen in de antieke wagons en plaatsnemen op de houten banken voor een ritje langs het meer.

Afkijken mag
Deze modelbouwers die hun hobby tot kunst hebben verheven, delen hun passie  graag met de bezoekers. Hun recepten zijn niet geheim en vragen staat vrij. Dit evenement staat niet voor niets gepland aan het begin van de herfst. De organisatie hoopt dat u geïnspireerd dit evenement verlaat om de komende wintermaanden zelf aan de slag te gaan. Misschien staat uw creatie volgend jaar tussen de nieuwe modelbanen.

(Klein)kinderen van harte welkom
Deze modelsmalspoordagen zijn meer dan de moeite waard voor jong en oud. Voor de kinderen is er veel te zien en te doen.  In het museum en op het buitenterrein is ook voor hen veel te beleven. De rit met de stoomtrein is voor de jonge bezoekers de spreekwoordelijke kers op de taart
Het museum is geopend van 10.30 – 17.00 uur.  Naast de twee stoomtreinen  zullen ook andere treinen worden ingezet. Reserveren is niet noodzakelijk.  Er wordt dit weekend met een uitgebreide dienstregeling gereden.

Meer informatie
Het complete overzicht van alle deelnemers vindt u op de website www.smalspoormuseum.nl.  Voor dit evenement zijn de toegangsprijzen  9 euro voor volwassenen en  7 euro voor kinderen en 65+. De  rit met de stoomtrein is bij deze prijs inbegrepen.  U vindt het smalspoormuseum aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9. U kunt ook “Jan Pellenbargweg 1 te Valkenburg (ZH) ” instellen op uw navigatiesysteem.

Tags

ModelbanenSmalspoormuseumTrein
Gerelateerde artikelen
Back To Top