Skip to content

Special Topstukken uit de Bibliotheek

26 september 20123 minute read

Voorschoten – Voor de boekenliefhebber organiseert Kasteel Duivenvoorde een speciale rondleiding. Kasteel Duivenvoorde beschikt over een typische adelsbibliotheek van ongeveer 4500 banden, die sinds de restauratie van het huis hoofdzakelijk zijn ondergebracht in de bibliotheek op de tweede etage. De inhoud van de bibliotheek is qua tijd en genre zeer gevarieerd en loopt van 15e-eeuwse handschriften tot ontspanningsliteratuur uit de eerste helft van de 20e eeuw. De familie Steengracht heeft een belangrijke rol gespeeld bij de samenstelling van de huidige bibliotheek. In de rondleiding wordt onder andere aandacht besteed aan de boeken van Mark Catesby (The Natural History of Carolina) en de beroemde Insectenboeken van Maria Sibylla Merian (1647-1717). Deze boeken worden voor deze gelegenheid uit de kasten gehaald en zijn van dichtbij te bekijken. Om 10.30 uur wordt u ontvangen met een kopje koffie en iets lekkers, waarna om 11.00 uur een bezoek wordt gebracht aan de bibliotheek met een uitgebreide toelichting door Mw. I. Storm van Leeuwen.

PASSIE VOOR SCHILDERIJEN
Op het kasteel is t/m 20 oktober ook de tentoonstelling Passie voor schilderijen: De verzameling Steengracht van Duivenvoorde te zien. Honderd jaar geleden viel het doek voor een prachtige particuliere verzameling Oude en Levende Meesters. Een collectie schilderijen die vanaf het midden van de 18de eeuw was verzameld door (voorouders) van de familie Steengracht. Bejubeld in oude reisgidsen. Gewild bij andere verzamelaars. De laatste eigenaar van deze collectie was Hendricus Adolphus Steengracht van Duivenvoorde (1836-1912). Na zijn dood werd de collectie geveild in Parijs en in Amsterdam. Zijn grootvader, Johan Steengracht van Oostcapelle (1782-1846), was de eerste directeur van het Mauritshuis en tevens grondlegger van ‘Museum’ Steengracht aan de Lange Vijverberg 3 in Den Haag, woonhuis van de Steengrachten. Johan’s zoon en kleinzoon breidden deze collectie van oude en eigentijdse meesters verder uit. De tentoonstelling Passie voor schilderijen belicht de (familie)historische en kunst- en cultuurhistorische context van de verzameling Steengracht. Een keur aan archiefstukken, boeken en schilderijen brengt het verhaal van deze collectie, met passie verzameld, tot leven. Voor de tentoonstelling is een klein aantal bruiklenen van schilderijen uit deze voormalige collectie, thans in Nederlands particulier bezit, bijeengebracht.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een aantrekkelijke en rijk geïllustreerde publicatie over de collectie Steengracht verschenen die te koop is op het kasteel.

Tarieven
Toegangsprijs op 29 september is € 12,50. Er is een maximum van 10 deelnemers, dus schrijf u snel in. Inschrijven bij voorkeur per e-mail op activiteiten@kasteelduivenvoorde.nl, of telefonisch 071-5613752.

Over kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde, gelegen tussen Leiden en Den Haag, dateert uit de 13e eeuw en is altijd via vererving in familiebezit gebleven. Het huidige uiterlijk kreeg het kasteel in het begin van de 17e eeuw. In 1960 besloot de laatste eigenaresse, L.H. barones Schimmelpenninck van der Oye, om het landgoed en kasteel Duivenvoorde onder te brengen in een stichting met als doel het geheel als cultuur- en natuurmonument te behouden. Kasteel Duivenvoorde beschikt over verschillende authentieke interieurs uit de 17e-19e eeuw die voor Nederlandse begrippen uniek zijn.

Rondleidingen door het kasteel vinden plaats onder leiding van een deskundige gids. De rondleidingen worden t/m 20 oktober 2012 van dinsdag t/m zaterdag gehouden om 14.00 en 15.30 uur. Groepsrondleidingen op afspraak (inlichtingen via 071- 561 37 52). Iedere woensdag om 14.00 uur is er een gezinsrondleiding. Voor meer informatie zie www.kasteelduivenvoorde.nl. Het nieuwe seizoen begint op 6 april 2013 met de tentoonstelling Duivenvoorde en Oranje.

Tags

BibliotheekKasteel DuivenvoordeRondleiding
Gerelateerde artikelen
Back To Top