Skip to content

Blaadjes op de rails geen probleem voor de herfstritten van Stoomtrein Valkenburgse Meer

8 oktober 20125 minute read

Vrijdagmiddag 12 oktober a.s. trekken de kinderen van de basisscholen in onze regio de schooldeuren achter zich dicht voor een week herfstvakantie. Een goed moment om er met de (klein)kinderen op uit te trekken. In de herfstvakantie vertrekken in het Zuid-Hollandse Valkenburg (bij Katwijk) dieseltreinen op dinsdag 16 en donderdag 18 oktober en op zaterdag 20 oktober een stoomtrein vanaf het splinternieuwe station in chaletvorm. Dit is momenteel het nieuwste station van Nederland. Ook het oudste station van Nederland staat in Valkenburg, maar dan in de gelijknamige plaats in Zuid-Limburg. Ook daar vertrekken regelmatig nog stoom- en dieseltreinen.

Diesel- of stoomrit langs het meer
U kunt met uw (klein)kinderen een rit langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer maken. Met een snelheid van amper 20 kilometer per uur trekt zaterdag 20 oktober een klein, dapper en groen geschilderd stoomlocomotiefje puffend en fluitend zo’n drie tot vier rijtuigen achter zich aan. Op dinsdag 16 oktober en donderdag 18 oktober komt een diesellocomotief in actie. Bij mooi weer zet het museum ook open rijtuigen in. Als het minder mooi weer is, zit u lekker beschut in de gesloten rijtuigen.

Op speelse wijze kunt u en de (klein)kinderen kennismaken met al het materieel dat tot vijftig jaar geleden niet was weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van de Nationale Smalspoorstichting zijn gekomen, zijn opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd van dichtbij bewonderen.

Oude techniek spreekt jong en oud aan. Welk kind weet nog steenkolen zijn? Hoe maak je eigenlijk stoom? Hoe werkt een stoomlocomotief? De vrijwilligers van het smalspoormuseum leggen het geduldig uit en laten de vuurkist zien om de warmte te voelen. Regelmatig klinkt ook de stoomfluit. Voor kinderen is smalspoor toch al aantrekkelijk omdat de locomotieven op 70 cm smalspoor niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. De kinderen kunnen overal goed bij om alles te bekijken.

Kinderen mogen in het museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en een elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de stoomtrein.

Openingstijden tijdens de herfstvakantie
Het museum is geopend op dinsdag 16 en donderdag 18 oktober van 10.30 – 16.00 uur.
De dieseltrein vertrekt om 11.30, 13.00 en 14.30 uur.

Op zaterdag 22 oktober is het museum geopend van 10.30 – 17.00 uur.
De stoomtrein vertrekt om 11.30, 13.00, 14.30 en 16.00 uur.

Winterseizoen
Na de herfstvakantie sluit het museum de poorten. De vrijwilligers gaan de komende maanden extra hard aan het werk met hun restauratiewerk aan locomotieven en rijtuigen, de afwerking van de binnenzijde van het nieuwe station en de motorlocomotievenloods. Bij de opening van het rijseizoen met Pasen 2013 worden de reizigers verwelkomd in het nieuwe station. Na het kopen van de kaartjes in nostalgische sfeer stapt u gelijk op het perron waar de stoomtrein rokend en dampend al op u staat te wachten.

Iets te vieren tijdens de komende herfst- en wintermaanden?

Kinderpartijtjes
Wie zijn verjaarspartijtje eens op een heel verrassende plaats wil vieren, kan ook in het Nationaal Smalspoormuseum / Stoomtrein Valkenburgse Meer terecht. Denk je eens in, het hele museum helemaal voor jou en je vriendjes. Je kunt alle locomotieven op je gemak bekijken. Op verschillende locomotieven mag je ook op de plaats van de machinist gaan zitten. Er zijn ook modelbanen om te bekijken en speelgoedtreinen om mee te spelen. Er zijn verschillende speurtochten. En voor de allerkleinsten zijn er kleurplaten. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen spelletjes organiseren. De rit met de feesttrein hoort er natuurlijk ook bij. De rit duurt ongeveer een half uur. De trein wordt getrokken door een diesellocomotief, maar ook de stoomtrein is mogelijk. Kinderpartijtjes zijn uitsluitend mogelijk op tijden dat het museum voor publiek is gesloten, uitgezonderd de zondagen.

Familiefeesten, jubilea, personeelsuitjes
Een origineel idee voor uw familiefeest, personeelsuitje en bijvoorbeeld een jubileum. Verras uw gezelschap met een feestelijke rit met een stoom- of dieseltrein. Een bezoek aan het Smalspoormuseum is bij de prijs inbegrepen. Als extra kunt ook kiezen voor een rondleiding door het museum en eventueel door de werkplaats. Het museum is goed toegankelijk voor mensen die slecht te been zijn, of gebruik moeten maken van een rolstoel. Dat geldt ook voor de rijtuigen.

Trouwen op een unieke locatie?
Zoekt u een unieke locatie voor het voltrekken van een huwelijk of een partnerschapsregistratie? Het Nationaal Smalspoormuseum is daartoe op 8 februari 2009 door het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Katwijk aangewezen als ‘huis der gemeente’.

Op website vindt u meer informatie. U kunt uiteraard ook bellen of mailen.

Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.
Reserveren in de herfstvakantie is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen. Voor meer informatie: raadpleeg de website www.smalspoormuseum.nl

Tags

StoomtreinValkenburgse meer
Gerelateerde artikelen
Back To Top