Skip to content

Lady M; de hofdame die voor de hoofdrol gaat

22 oktober 20122 minute read

Den Haag – Het wonderlijke verhaal van een hofdame uit Shakespeare’s Macbeth die het zat is om altijd de bijrollen te spelen. Op een dag komt zij voor zichzelf op en eist ze de hoofdrol. In deze tragikomische thriller word je meegenomen in het verhaal van de hofdame waarin zij de geheimen onthult over het leven en de dood van Lady Macbeth.

Het verhaal van Lady M speelt zich af tijdens de bloederige oorlog in Schotland. De grote oorlogshelden, Macbeth en Banquo, horen drie heksen voorspellen dat Macbeth koning zal worden en dat Banquo koningskinderen zal verwekken. Ondertussen is de dienstmeid op de binnenplaats hard aan het werk voor koning Duncan, ze raapt de eieren en zeult met de afvaltonnen. De nobele strijders Macbeth en Banquo worden als overwinnaars onthaald op het kasteel en als diezelfde nacht Duncan wordt vermoord, betekent dat promotie voor de dienstmeid; voortaan zal zij hofdame zijn. Ondanks deze promotie is zij toch niet blij, zij is niet tevreden met de rol die zij van Shakespeare krijgt…

Shakespeare geeft haar niet de rol die ze verwacht, pas in het vijfde bedrijf speelt de hofdame mee en zelfs dan krijgt ze pas vijftien zinnen. Meer krijgt ze niet, terwijl zij juist degene is die precies weet wat er zich afspeelt op het kasteel ten tijde van Macbeth en meer dan wie dan ook weet over de onduidelijke doodsoorzaak van Lady Macbeth. Maar toch, ondanks alles wat zij weet en gehoord heeft, wordt haar rol door Shakespeare geschrapt. Maar dan besluit ze om op het toneel te stappen en de hoofdrol op te eisen; vanavond zal niemand haar over het hoofd zien!

“Gegarandeerd, mocht je het boek MacBeth ooit nog oppakken, dan zal er zeker een glimlach op je gezicht verschijnen wanneer je bent aanbelandt bij Akte V, Scène I en ook de andere scènes zullen nooit meer helemaal hetzelfde zijn. Met Lady M laat Annemarie de Bruijn zien dat ieder verhaal verschillende kanten kent en weet zij via de hofdame een stem te geven aan hen die gedoemd lijken tot een leven op de achtergrond.” (8weekly, over Lady M.)

‘A must… a fascinating eyewitness account. Humorous and sleek design and text’ GPD (Netherlands)

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de gemeente Den Haag en de British Council.

Data: 9& 10 november 20:30
Informatie en reserveringen: TheEnglishTheatre.nl of 0630050018 of KS.nl

Tags

Lady MSTETWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top