Skip to content

Nederland Leest weer van start

26 oktober 20124 minute read

Wassenaar – Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne. Eén boek staat centraal en wordt door de openbare bibliotheek gratis uitgedeeld aan haar leden, met de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten. Dit jaar viel de keuze op het befaamde boek van Willem Frederik Hermans ‘De donkere kamer van Damokles’. Op 1 november valt het startschot en kunt u het boekje ophalen in uw bibliotheek (zolang de voorraad strekt). Voor Voorschotenaren is dit wel een heel speciaal boek omdat een groot gedeelte van het verhaal zich afspeelt in Voorschoten. Er zijn veel extra activiteiten rondom de actie georganiseerd.

Het boek vertelt het verhaal van sigarenhandelaar Osewoudt die in de Tweede Wereldoorlog voor zijn dubbelganger, de verzetsman Dorbeck, gewillig opdrachten uitvoert. Na de bezetting wordt hij gekwalificeerd als landverrader, want Dorbeck lijkt niet te bestaan. Heeft Osewoudt hem verzonnen? Hoewel het boek in 1958 gepubliceerd is, is het verbazend hoe goed leesbaar en spannend het nu nog steeds is. In 1963 werd het verfilmd door Fons Rademakers als ‘Als twee druppels water’.

Lezing over Willem Frederik Hermans
De bekende publicist/recensent Max Pam houdt op 20 november een lezing over de auteur van het Nederland Leest-boek W.F. Hermans. Zijn verhaal wordt ondersteund door een documentaire over Hermans als polemist. Kaarten zijn te reserveren via de website www.obvw.nl, telefonisch op 070-5113397 of via mail lezingen.wassenaar@obvw.nl

Leeskringdaten
De bedoeling van de landelijke actie Nederland Leest is dat men met elkaar in discussie raakt over een boek. Lokaal gebeurt dit al heel veel op kleine schaal in de vele leeskringen die er zijn. Bibliotheek Wassenaar organiseert op 23 november een ontmoetingsavond voor iedereen die deel zou willen nemen aan een leeskring. Ook bestaande leeskringen die ruimte hebben voor meer deelnemers, zijn hier van harte welkom. Er wordt informatie gegeven over het leiden van een leeskring en waar meer informatie te vinden is over titels om een gezonde discussieavond te kunnen voeren.
Belangstellenden kunnen zich melden bij de bibliotheek of direct plaatsen reserveren via de website www.obvw.nl, telefonisch op 070-5113397 of via mail lezingen.wassenaar@obvw.nl.

Verfilming
Uiteraard wordt ook de verfilming van het boek “Als twee druppels water” in Filmhuis Wassenaar vertoond, op dinsdag 27 november om 11.00 u en op vrijdag 30 november om 15.30 uur.
Fons Rademakers koos doelbewust W.F. Hermans’ roman De donkere kamer van Damocles (1958) voor verfilming. Het menselijke gedrag in de Tweede Wereldoorlog heeft hem altijd geïnteresseerd: ‘De meeste films over de Tweede Wereldoorlog gingen alleen maar over helden die een einde aan de oorlog hadden gemaakt. Bij Hermans werd voor het eerst de vraag gesteld wat een held eigenlijk was’. De regisseur schrok niet terug voor een forse ingreep in Hermans’ verhaal: terwijl het boek suggereert dat Dorbeck slechts in de verbeelding van Ducker zou bestaan, voert Rademakers de verzetsstrijder Dorbeck als bestaand personage op. Plaatsen voor de film zijn te reserveren via de website www.obvw.nl, telefonisch op 070-5113397 of rechtstreeks via mail filmwas.reserveren@obvw.nl.

Kras & win actie
Bij het gratis boek ontvangen volwassen leden een actieboekenlegger met een unieke krascode. Op www.voordeelmetjebiebpas.nl is de code te controleren of de code in de prijzen valt. Meedoen kan tot 30 november 2012 (zolang de voorraad strekt). Het gaat om mooie prijzen zoals een ballonvaart voor twee personen, toegangskaarten voor Ecomare voor 2 personen of goedgevulde BiebBoxen t.w.v. 100 euro. Speciaal voor haar eigen leden verloot Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar bovendien onder haar deelnemende leden een aantal strandlakens van het Filmhuis, vrijkaartjes voor de film en cadeaubonnen te besteden in één van beide bibliotheken.
www.voordeelmetjebiebpas.nl is een website met voordelige uitjes voor bibliotheekleden. Met een bibliotheekpas kunnen leden uit Noord- en Zuid-Holland met korting naar theaters, dierenparken, musea, pretparken, filmhuizen, lezingen, sportactiviteiten, festivals en nog veel meer. Er is altijd wel een actie in de eigen regio. Momenteel biedt de website honderden uitjes in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Brabant.

Tags

Nederland LeeftOBVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top