Skip to content

Najaarsconcert van het Van Wassenaer Orkest in de Messiaskerk

31 oktober 20122 minute read

Wassenaar – Jonge kinderen spelen dit keer een rol bij het concert van het Van Wassenaer Orkest op zondagmiddag 11 november 2012 om 14.30 uur in de Messiaskerk. Onder leiding van dirigent Benjamin Boers voert het Van Wassenaer Orkest niet alleen muziek uit van Antonin Dvorak en Ludwig van Beethoven, maar ook van Leopold Mozart, de vader van Wolfgang Amadeus. Kinderen spelen mee in de Kindersymfonie van Leopold Mozart.

Pastorale melodieën spelen in de verschillende stukken van dit concert een rol. Dat is al het geval bij de ‘Boheemse Suite’, Ceska suita, van Antonin Dvorak. Dit werk ademt de sfeer van Tsjechische folklore. Al in het eerste deel ‘Preludium’ wordt een pastorale melodie gespeeld. Andere delen zijn ‘Polka, ‘Menuet’, ‘Romance’ en ‘Furiant’, waarin men zich verschillende (volks)dansen kan voorstellen.
Het concert gaat verder met de Kindersymfonie van Leopold Mozart. Deze compositie is gecomponeerd voor een orkest en een aantal speelgoedinstrumenten. Naast violen, altviolen, celli, een contrabas, een hoorn en een trompet worden ook speelgoedinstrumenten zoals .een ratel, een kleine trom een koekoeksfluit bespeeld. In de Kindersymfonie spelen enkele kinderen en vier jonge leerlingen van de ‘Vioolschool Voorburg’ van de concertmeester Cora Voogt mee.

Na de pauze is er opnieuw pastorale muziek: het Van Wassenaer Orkest voert de Zesde Symfonie ‘Pastorale’ van Ludwig van Beethoven uit. Het stuk kwam in een woelige periode tot stand: tussen 1802 en 1808. Napoleon voerde strijd met vele Europese landen. De titels van de vijf delen verwijzen naar het platteland: aankomst op het land, scene bij de beek, vrolijk samenzijn, herderslied. Het meest programmatische deel is waarschijnlijk ‘Gewitter und Sturm’. De ‘Pastorale’ doet denken aan een picknick die door een onweer onderbroken wordt. Van spanningen en oorlogen merkt men in dit muziekstuk niet veel.

Na afloop van het concert in de Messiaskerk wordt aandacht besteed aan dirigent Benjamin Boers, die 25 jaar dirigent is van het Van Wassenaer Orkest.

Kaartjes bij leden van het orkest en bij De Kler, Langstraat, Wassenaar kosten € 12,50 (kinderen € 5,–). In de Messiaskerk, op 11 november 2012 € 15,– (kinderen € 5,–).

Tags

NajaarsconcertVan Wassenaer OrkestWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top