Skip to content

Tentoonstelling Willy Rieser geopend

1 november 20122 minute read

Wassenaar – Afgelopen zondag 28 oktober opende burgemeester Hoekema de tentoonstelling van de kunstenaar Willy Rieser. Willy Rieser heeft een heel eigen, unieke invalshoek in zijn werk.

Een vriendin, Edith Claessen, met wie hij vaak uit schilderen gaat, omschreef hem zo: ‘Al geruime tijd reis ik mee met Willy Rieser om ergens uit te komen waar wij kunnen gaan schilderen. Dat is bijzonder want behalve Miep, zijn vrouw, duldde Willy eigenlijk niemand naast zich wanneer hij buiten wilde schilderen. Willy kan soms dagen rondrijden in zijn oude Renault 16 om het juiste motief te vinden. Als het gevonden is, gaat het opeens heel snel. ‘Ik zou wel tien handen willen hebben’  zegt hij vaak. Zo snel wil hij het moment op het doek vastleggen.  Driftig, maar ook ontspannen gaat hij tekeer. Hetzelfde geldt als hij een portret schildert. ‘Een portret is net een landschap ‘ zegt hij, ‘het is een compositie van kleuren, vlakken en lijnen in beweging. Alle met hun eigen ritme en expressie’. De schilder schildert ogenschijnlijk de buitenkant: de huid, de kleding. Maar de binnenkant, de mens, zit eronder. En dat zie je in zijn portretten! Ieder heeft een eigen houding en karakter, de handen hangend over de stoelleuning, de kop krachtig omhoog of nadenkend. Het model heeft zich gegeven zoals de schilder zich helemaal geeft. Deze synergie resulteert in een uniek portret; iets persoonlijkers is nauwelijks denkbaar.’

Tags

HoekemaWassenaarWilly Rieser
Gerelateerde artikelen
Back To Top