Skip to content

Isabella d’Este: First Lady of the Renaissance in de Warenar

2 november 20122 minute read

Wassenaar – Isabella d’Este (1476–1539), Marches of Mantua, was bekend onder haar tijdgenoten als “The First Lady of the world”. Zij maakte kennis met de ideeën van de Renaissance tijdens haar goede opleiding aan het hof van haar ouders. Zij trouwde met de markies van Mantua en maakte van Mantua een cultureel centrum. Isabella werd een gewaardeerde patrones van de kunsten en steunde schilders als Mantegna, Titiaan en Da Vinci, aan wie ze allemaal vroeg om haar portret te schilderen.

Zij verzamelde Romeinse beeldhouwwerken – zij stal zelfs een beeldhouwwerk van haar schoonouders – maar gaf ook opdrachten voor nieuwe beeldhouwwerken in klassieke stijl. Ze nodigde schrijvers en dichters uit om van gedachten te wisselen en correspondeerde met een groot aantal prominente figuren. Ook was zij een capabel politica. Zij leiddde Mantue toen haar echtgenoot gevangengenomen werd in 1509 tot zijn terugkomst in 1512. Bij zijn terugkeer was hij jaloers over haar succesvoller beleid en begon een relatie met zijn schoonzuster Lucrezia Borgia. Bij zijn dood in 1519 nam zij weer het regentschap op voor haar oudste zoon, Federico. Zij verstevigde Mantua’s positie in de Italiaanse politiek en zij stichtte een rol voor meisjes. Ook schreef zij vele brieven waaruit een intelligente vrouw naar voren komt met eigen ideeën over het Italië uit de Renaissance.

Dr. Paula Nuttall is gespecialiseerd in Italiaanse and Nederlandse Renaissance kunst. Zij is directeur van de ‘Mediaeval and Renaissance Year Course’ in het Victoria en Albert Museum and zij geeft lezingen hierover in de National Gallery. Haar boek ‘From Flanders to Florence’ verscheen in 2004.

De lezing begint 20.00 uur. Warenar is om 19.30 uur open. Entree (niet leden): € 12. Lidmaatschap (lezingen en andere activiteiten) Decorative & Fine Arts Society of The Hague: 60 € per jaar, 110 € per stel. De website is: www.dfas.nl. Adres Warenar: Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar.

Tags

Isabella d’EsteWarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Deze Week In Bibliotheek Voorschoten – Wassenaar
Back To Top