Skip to content

Theathergroep de kern speelt ’Kom vanavond met verhalen…’

7 november 20123 minute read

Wassenaar – Theatergroep de Kern brengt dit verrassend actuele kleinkunst-programma over oorlog, vrede en hoop nu al twee seizoenen. Door de zeer lovende reacties hebben zij besloten de voorstelling ook dit theaterseizoen door te spelen. Schitterende liederen, prachtige pianomuziek, ontroerende dagboekfragmenten en gedichten wisselen elkaar af. Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen worden daarbij virtuoos op de piano begeleid door Ariane Karres. In ‘Kom vanavond met verhalen’ willen zij de kracht en levenslust laten zien, die mensen steeds opnieuw weten te stellen tegenover wat hen wordt aangedaan.

Als rode draad spelen de acteurs het verhaal van het opgroeiende joodse meisje Edith van Hessen uit Den Haag, dat tijdens de oorlog een dagboek schreef: ‘Het verhaal van Edith’ Maar in tegenstelling tot Anne Frank overleefde zij. Een jaar na de oorlog, als ze bijna haar hele familie heeft verloren, schrijft ze aan een vriendin: “Zelfs als we denken: onmenselijkheid, dat is nu eenmaal het lot van de wereld, dan zouden we moeten vechten om dat te verbeteren. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat er diep in ons allemaal iets goeds sluimert, iets warms, iets dat met liefde te maken heeft.”

Zij zingen o.a. het ‘Hooglied’ van Theodorakis, protestliederen tegen de oorlog van Bertolt Brecht, “4 mei” een lied door Ineke geschreven voor haar vader over het samen herdenken en een lied over het bombardement op Rotterdam geschreven voor haar schoonmoeder. Maar ook het bekende ‘Ik zou wel eens willen weten’ van Jules de Corte en liedjes als ‘Lili Marleen’ en ‘We’ll meet again’. Daarnaast worden ontroerende gedichten vertolkt van o.m. Leo Vroman, Remco Campert, Henriëtte R. Holst. Ook brengen ze dagboekfragmenten van Etty Hillesum, Abel Herzberg en Primo Levi.

Edith van Hessen (86), de joodse vrouw die in 1938 als meisje van 13 een dagboek begint, bezocht de voorstelling op 18 april 2011. Diep onder de indruk zei ze na afloop: “Ik ben blij verrast en zeer aangedaan door de oprechte en betrokken manier waarop de Kern o.a. mijn verhaal ten toneel brengt. Ineke ter Heege is als de jonge Edith echt mijn alter ego”

In het Gastenboek van www.theatergroepdekern.nl staat onder andere:
“Als je poëzie, zang en toneel zo weet te combineren dat je twee uur lang met open mond geboeid blijft kijken, dan heb je bereikt wat theater zo magisch maakt. Deze drie mensen hebben de kern van het theatermaken neergezet met een indrukwekkend verhaal over een Joodse familie, waarin liefde en optimisme, in een tijd van pijn en haat, indringend en ontroerend aan de voeten van het publiek wordt neergelegd. Dit blijft hangen, heel lang.”

De avond in de Kievietkerk start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen.

Opgave : Marianne Karman, T 070-5115705 (na 17.00 uur).
E karmanmarianne@gmail.com
of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

De KernKievietkerkWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top