Ga naar hoofdinhoud

Lezing in de Kievietkerk: het beest in ons?!

11 november 20122 minute read

Wassenaar – In het kader van de Koorruïnelezingen zijn 22 november te gast in de Kievietkerk dr Just van Es en mw Barbara de Beaufort. Thema van hun lezing: het beest in ons?! De joods-christelijke traditie heeft een ambivalente houding ten opzichte van de natuur. Zij lijkt een scheiding te maken tussen God, de Schepper en Zijn Schepping. En waar hoort de mens dan bij: is hij scheppertje naast God of medeschepsel? Of hangt hij er tussen in, ‘ni ange ni bête’, ‘geen engel en geen beest’ (Pascal)?

Maar er zijn ook andere stemmen, soms dissidente, zoals Spinoza die met zijn Deus sive Natura (God oftewel de natuur) probeerde de scheiding te relativeren. Of neem de spiritualiteit van Fransciscus van Assisi. Of de mystica Hildegard von Bingen die het goddelijke aanduidt met het woord ‘viriditas’, ‘het groene’. En denk aan een Rousseau die ons terug roept naar de natuur. Waarbij de vraag kan worden gesteld of we daar dan ooit van zijn weggeweest?

Wij, Nederlandse Protestanten en trouwens ook wel Katholieken zijn sterk beïnvloed door de theologie van Barth die tegenover de verheerlijking van de nietsontziende natuur door het fascisme elke ‘natuurlijke theologie’ verbood. Het is hoog tijd dat we ons weer eens op onze relatie tot ‘de natuur’ bezinnen. Niet alleen ter wille van de natuur, ook ter wille van ons zelf.

mw. B.J.M.E. de Beaufort is pastor van de kerk van Huizinge. Dr. J.J .van Es is emeritus predikant. Beiden waren tot 2009 verbonden aan de Kievietkerk.

De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen.

Opgave: Marianne Karman, T 070-5115705 (na 17.00 uur). E karmanmarianne@gmail.com of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

KievietkerkLezingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top