Ga naar hoofdinhoud

MIMICRI leeft zich uit in Aanraders

11 november 20123 minute read

Wassenaar – In 1975 introduceerden Kees van Kooten en Wim de Bie het begrip “crommunicatie”. Een begrip dat duidt op mensen die met elkaar praten maar niet communiceren. Dialogen die monologen blijken te zijn. In veel blijspelen wordt gebruik gemaakt van dit fenomeen. Zo ook in “Aanraders”, een blijspel van Christa Warmerdam, dat het afgelopen weekend door Mimicri op de planken werd gezet.

Het echtpaar Mark en Vera zit in een huwelijkscrisis. Gelet op hun communicatie is dat niet zo verwonderlijk. Ze praten voortdurend langs elkaar heen, luisteren niet naar elkaar en hebben in de loop van de jaren een paar prachtige vooroordelen opgebouwd. Dat levert spannend en humorvol toneel op. Mits tekstvastheid en timing goed verzorgd zijn. Maar dat kun je wel aan Hans van Netburg ( Mark) en Marijke van Amsterdam ( Vera ) toe vertrouwen. Het is altijd weer een genot om dit duo aan het werk te zien.

Voeg daar aan toe een in de steek gelaten vrouw Charley, die een hysterische aanval krijgt als ze geconfronteerd wordt met de nieuwe vlam van haar ex en dat midden in de krediet crisis. Antoinette van der Velde kon zich weer eens heerlijk uitleven.

Wijcnk Tonkens, Cora Maasland en Philip Wildenbosch deden hun uiterste best om de verwarring nog groter te maken. En wat te denken van Mary Dofferhoff die zich als Tess, letterlijk en figuurlijk, wel erg bloot gaf.

Paula, gespeeld door Carola Schwencke, veranderde in de loop van de voorstelling van een depressieve vriendin op de bank in een stoeipoes achter de bank.

En dan hebben we ook nog Agnes, gespeeld door het jonge talent ( nou ja jong! ) Ellen Blom, die voortdurend met groot genoegen zout wrijft in de wonden van haar vriendinnen. Ik heb van haar genoten.

Pas aan het eind van de voorstelling kwamen de openingswoorden van voorzitter Hans van Amsterdam weer terug in mijn geheugen. Bijna was de voorstelling niet doorgegaan. Door familieomstandigheden was Cily Banus, de beoogde Vera, niet in staat om vrijdagavond deze rol te spelen.
Dit noopte Marijke van Amsterdam om in een paar dagen tijd de rol van Vera in te studeren en Antoinette van der Velde had nog een kortere periode tot haar beschikking om de rol van Charley van Marijke over te nemen.

Ik vraag me dan af; is toneelspelen echt zo gemakkelijk of hebben we hier te maken met twee topactrices. Ik hou het op het laatste.

En toch blijf je als recensent zitten met de vraag: hoe zou het geweest zijn als…….. Om het antwoord op deze kwestie te vinden besloot ik ook de voorstelling van zaterdag te bezoeken.

Mimicri speelde nu in de vertrouwde formatie met Cily Banus, die een dijk van een Vera op de planken zette en Marijke van Amsterdam in de rol van Charley.

Het moet me van het hart dat er zaterdag nog meer te genieten viel dan vrijdag. Dat had naar mijn idee vooral te maken met het gevoel van zekerheid, spelen met de cast waarmee maanden was geoefend, die de prestatie van een ieder positief beïnvloedde.

Henk IJsselsteijn.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top