Skip to content

Inbrekers zijn allergisch voor licht

14 november 20122 minute read

Wassenaar – De politie attendeerde de afgelopen week bewoners erop dat een in het donker gehuld huis een gemakkelijk doelwit is voor inbrekers.

De preventieacties vonden plaats in het kader van het winteroffensief tegen woninginbraken: ‘Licht zet inbrekers in het zicht’. De dagen worden korter. Als ’s avonds een woning in het donker is gehuld, is het voor een inbreker duidelijk dat u niet thuis bent en dat hij ongezien zijn gang kan gaan. Daarom bezocht de politie in Leidschendam/Voorburg wijken waar regelmatig wordt ingebroken, de zogenoemde hotspotgebieden. In Essensteijn controleerden agenten 223 woningen. Bij bijna tien procent (21 woningen) was duidelijk te zien dat er niemand thuis was. Er brandde binnen geen verlichting. Bij preventieacties in de Appelgaarde en Kersengaarde werd bij 20 van de 232 gecontroleerde woningen een brief met een toelichting op de actie en een folder met preventietips in de bus gestopt. In de Klaverweide en in Leidschendam-Zuid waren bewoners zich bewuster van het risico op woninginbraak. Van de 100 gecontroleerde woningen in de Klaverweide had drie procent geen verlichting. In Leidschendam-Zuid waren dat er 20 van de 150.

Zorg voor goede verlichting en goed zicht
U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak. Wek de indruk dat er iemand thuis is. Het gebruik van verlichting in de diverse woonvertrekken op wisselende tijdstippen door het gebruik van tijdschakelaars levert daaraan een bijdrage. Gebruik van schemergeschakelde verlichting bij de toegangsdeuren van de woning zorgt er voor dat de buren beter een oogje in het zeil kunnen houden. Verdachte omstandigheden kunnen ze dan melden bij de politie.

Woninginbraak heeft enorme impact
Onbekenden doorzoeken uw huis en uw eigendommen en gevoelens van onbehagen kunnen sterk toenemen. Voorkom dit zoveel mogelijk en wees alert! Hoort of ziet u iets verdachts, aarzel dan niet en bel 112. Liever tien keer voor niets gebeld, dan dat u achteraf tegen uzelf moet zeggen: had ik maar … Volg zo mogelijk op veilige afstand de persoon totdat de politie ter plaatse is. Let goed op gegevens als kenteken voertuig, kleding, signalement en noteer ze indien mogelijk.

Kijk voor preventietips op www.politiekeurmerk.nl.

Tags

InbrekersPolitieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Rijbewijskeuringen CBR In Wassenaar
Back To Top