Skip to content

Overvallers juwelier Koekkoek horen jarenlange gevangenisstraffen eisen

16 november 20124 minute read

Wassenaar – De officier van justitie in Den Haag eiste op vrijdag 16 november tegen drie van de vier verdachten van een overval op een Wassenaarse juwelier vier jaar gevangenisstraf. Het gaat om drie mannen van 25, 31 en 34 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats. De vierde verdachte (23 jaar zonder vaste woon of – verblijfplaats) hoorde vijf jaar tegen zich eisen. Deze man wordt naast de overval op de juwelier ook nog verdacht van een poging overval op een juwelier in Den Haag een dag eerder.

Op donderdag 24 mei 2012 werd de juwelier aan de Langstraat in Wassenaar rond 10.00 uur overvallen. Vier mannen drongen de winkel binnen, spoten één medewerkster met pepperspray in haar gezicht en dreigden met een nepvuurwapen. De overvallers sloegen een vitrine kapot, haalden hieruit horloges en gingen ervandoor. Een slachtoffer riep: ‘Houd ze tegen’, wat door meerdere mensen buiten werd gehoord. Drie rennende overvallers werden door hen gezien en aan aantal getuigen zet de achtervolging in.

Twee overvallers sprongen op een gegeven moment op een fiets en een derde wilde dit ook doen, maar werd tegengehouden door omstanders. Deze 25-jarige verdachte spoot hierbij één getuige in het gezicht met pepperspray. De omstanders wisten de man te overmeesteren, waarna één getuige op hem ging zitten totdat de politie arriveerde. Zij heeft de man direct overgenomen van de getuigen.

De 31-jarige verdachte ging er iets later vandoor, waarbij hij in zijn vlucht, het nepvuurwapen liet vallen. De man belandde uiteindelijk in een sloot aan de Katwijkseweg, waar een getuige melding van deed. De politie viste hem uit het water en hield de man aan. De man had bloeddoorlopen ogen waar vocht uitkwam. Deze geïrriteerde ogen wezen erop dat hij mogelijk in aanraking was geweest met pepperspray.

Getuigen gaven ook door waar een vluchtauto heenreed met daarin twee verdachten. De politie zette hierop in; een helikopter, politiebikers en een motorrijder gingen op zoek naar de vluchtauto. Deze werd aangetroffen op de Benoordehoutseweg en de mannen (23 en 34 jaar) werden aangehouden. De vier mannen ontkennen de overval gepleegd te hebben. De buit is nog niet teruggevonden.

Onderzoek en bewijs
Na de overval startte de politie een uitgebreid onderzoek. De auto waar zij later in werden aangetroffen, werd onderzocht om te kijken of de andere twee verdachten hier ook hadden ingezeten. De aangetroffen sporen geven aan dat het zeer waarschijnlijk is dat de vier verdachten bij de overval zijn betrokken. Zo is er DNA aangetroffen op het nepwapen dat zeer waarschijnlijk van de 31-jarige man is. De mannen staan ook op camerabeelden die op die dag werden gemaakt.

Daarnaast waren er veel getuigen die aangaven waar de overvallers heengingen en hoe zij eruit zagen. De signalementen die zij noemden, komen overeen met die van de verdachten die werden aangehouden en vrijdag voor de rechter moesten verschijnen.

Ernst van de feiten
Een overval is voor slachtoffers een traumatische ervaring. Dat is in deze zaak waarbij een medewerkster met pepperspray in haar gezicht werd gespoten en het personeel bedreigd werd met een nepvuurwapen dat niet van echt is te onderscheiden. Voor deze juwelier was het al de tweede keer dat hij werd overvallen: in april was het ook raak. Toen sloeg één overvaller toe.

Ook op getuigen heeft het een enorme impact. De verdachten hielden totaal geen rekening met de slachtoffers en getuigen en waren alleen uit op hun eigen financiële gewin. Ook in het verdere onderzoek hebben zij geen enkele medewerking verleend. Gezien al deze feiten vindt de officier een gevangenisstraf voor alle verdachten een passende straf. Ook moeten zij aan de slachtoffers een schadevergoeding van in totaal €1709,80 betalen.

Overvallenaanpak
De aanpak van overvallen is één van de prioriteiten van het Openbaar Ministerie. Het OM en de politie Haaglanden werken sinds het voorjaar van 2010 nauw samen in de aanpak van overvallen. Het OM heeft een speciale overvallenofficier aangewezen die leiding geeft aan het overvallenteam (Twisterteam) van politie Haaglanden. Daarnaast heeft het OM per 1 december 2010 de landelijke strafeisen verhoogd.

De uitspraak volgt over twee weken.

Bron: OM.nl

Tags

KoekkoekOvervalWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top