Skip to content

Muziek Matinee Messiaskerk zondag 16 december

11 december 20122 minute read

Wassenaar – Het Wassenaarse ensemble Alma Latina brengt ons in kerstsfeer met ” Feliz Navidad” een programma met latijnsamerikaanse kerstliederen. Alma Latina (Spaans voor “Latijnse ziel”) speelt en zingt al twintig jaar muziek uit Latijns-Amerika in theaters, musea, tijdens koffieconcerten, openingen van tentoonstellingen, privé bijeenkomsten en congressen.

Alma Latina brengt u met meerstemmige zang, harp, gitaar en diverse andere instrumenten in een Latijns-Amerikaanse sfeer en vertolkt karakteristieke ritmes uit Latijns-Amerika, zoals de joropo uit Venezuela, de wals en de tumba uit de Antillen, de son jarocho uit Mexico, de bambuco uit Colombia en de galopa uit Paraguay.

De Paraguayaanse harp is het meest opvallende instrument van Alma Latina. De Spaanse harpen die vanaf de 16e eeuw uitwaaierden over het Latijns-Amerikaanse continent, staan aan de oorsprong van de Paraguayaanse harp.

Dit uit hout vervaardigde instrument is het nationale instrument van Paraguay en heeft 36 nylon snaren. De Paraguayaanse harp heeft geen pedalen die het mogelijk maken het instrument tijdens het spelen in een andere toonsoort te stemmen. Er wordt dus tijdens het spelen voortdurend een beroep gedaan op het improvisatievermogen van de harpist(e).

Het ensemble bestaat uit Mayra de Haas (Paraguayaanse harp, zang, percussie), Ingrid Nicodem (fluit, percussie), Fred de Haas (gitaar, zang, cuatro), en Will Hus (contrabas, gitaar). Alle vier hebben zij hun sporen verdiend in het vertolken van de verschillende facetten van de Zuid-Amerikaanse muziek. De harpiste kreeg o.a. les van de harpist Digno García van het indertijd internationaal bekende trio Los Paraguayos, dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw de Nederlanders kennis liet maken met de schoonheid van een tot dan toe slechts bij weinigen bekende muziek.

Tags

MatineeMessiaskerkWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top