Skip to content

Recensie: Coco Chanel herleeft in Warenar

17 december 20122 minute read

Wassenaar – Alleen de eerste paar rijen zijn bezet. Veel vrouwen op leeftijd, die wellicht in hun jonge jaren in Chanel-creaties feesten en partijen bezochten en zich omringden met de eerste parfum die een vrouw naar vrouw liet reuken: Chanel no 5.

Coco Chanel was haar tijd ver vooruit. De legendarische modeontwerpster die vrouwen bevrijde uit korsetten, hoepelrokken en protserige hoeden met haar Garçonne stijl, jurken met verlaagde taille, mantelpakken en subtiele zwarte avondjurk. Een keiharde zakenvrouw met minachting voor haar collega couturiers, die het geluk in de liefde tegenkwam, maar ook even hard weer verloor. Kwetsbaar, eigenzinnig, controversieel, krachtig en eenzaam.

Trudy de Jong (was o.a. te zien in De Tweeling van Tessa de Loo, de Vagina-monologen, Ja Zuster Nee Zuster, Soldaat van Oranje en nu te zien in de nieuwe tv-serie Divorce) kroop zaterdagavond in Warenar in de huid van Coco Chanel. Een monoloog die vanaf het eerste moment boeide.

De voorstelling begint in Zwitserland waarnaar Chanel na de oorlog is verbannen. Van daaruit vertelt ze haar levensverhaal; daadkrachtig, vol allure, en met een tikkeltje cynisme. Ze beweegt zich weer even op muziek van Stravinsky, laat zich inspireren door de choreografie voor Ballets Russes en transformeert het decor met paspoppen met witte doeken en vrijhangende kleerhangers met jurken tot levende modellen in haar Parijse naaiatelier.
Op 71-jarige keert ze terug naar Parijs waar ze een revival als modeontwerpster maakt en de laatste jaren van haar leven verblijft, om op 87- jarige leeftijd te sterven in haar suite in Hotel Ritz.

Haar graf in Lausanne heeft ze zelf ontworpen – zonder grafsteen – want ze wil eruit kunnen, wanneer zij dat wilt. Zo was Coco Chanel, zij nam de regie in eigen handen.

Een weergaloos mooi spel van Trudy de Jong, met een prachtige slotscène, waarin ze in een Chanel mantelpak met sigaret in haar hand, opgeheven hoofd en met een knipoog van het toneel verdwijnt.

Jammer dat op een avond als deze zo weinig Wassenaarders hiervan hebben kunnen genieten.
En van Warenar, waar je gastvrij wordt ontvangen en na de voorstelling nog even in gesprek kan met de actrice. Een ode aan Coco Chanel, Trudy de Jong en Warenar.

Tags

Coco ChanelWarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top