Skip to content

Controles tijdens de feestdagen

18 december 20122 minute read

Wassenaar – Met de feestdagen, de drankmaand bij uitstek, moeten goede afspraken gemaakt worden over wie nuchter naar huis rijdt na een avondje stappen of een dineetje bij vrienden of familie. Bob blijft Bob tot hij weer thuis is. De politie controleert rond de feestdagen of bestuurders zich wel aan de afspraak houden.

Vrijdagmiddagborrel
Traditioneel vinden op de laatste dagen voor de kerstvakantie, bedrijfsborrels plaats. Ook dan is het belangrijk om na de borrel niet in de auto te stappen. Pak een taxi of maak gebruik van het openbaar vervoer of regel een Bob. Kom heelhuids thuis, zonder proces-verbaal.

Jaarwisseling
Ook tijdens de jaarwisseling heeft u kans dat de bestuurder moet blazen. Zorg dat u goede afspraken maakt en Bob, de Bob blijft. Lange nachten, moeheid en slechter eten dragen bij aan een minder goede verwerking van alcohol.

‘Bob. Ook als je op visite gaat.’
Uit onderzoek blijkt dat in het weekend het aandeel alcoholovertredingen na familie- of vriendenbezoek de laatste jaren toeneemt.

Sinds 1999 wordt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu jaarlijks het alcoholgebruik van bestuurders in het weekeinde onderzocht door middel van een steekproef onder automobilisten. In 2011 bleek daaruit dat er bij 2,4 % sprake was van een overtreding. Dat is gelijk aan het aantal in 2010. Vergeleken met 10 jaar geleden is het aantal automobilisten die met te veel drank op achter het stuur zitten bijna gehalveerd.

Het aantal nuchtere bestuurders (onder de 0,2 promille) lag in 2011 op 93,6 ten opzichte van 93,8% in 2010. Opvallend is dat het dat het aandeel alcoholovertreders na een bezoek aan familie of vrienden de laatste jaren toeneemt van 17% in 2008 naar 23% in 2011, terwijl het aantal overtreders uit horecagelegenheden daalt, van 57% in 2008 naar 50% in 2011.

Mannen vaker met drank op achter het stuur
Ook in 2011 zijn mannen vaker in overtreding dan vrouwen. Zowel bij mannen en vrouwen zijn bestuurders van 35 tot en met 49 jaar het meest in overtreding. Onder de groep beginnende bestuurders (bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs in bezit hebben en waarbij het alcohollimiet 0.2‰ is) neemt het alcoholgebruik ook af. In 2011 had 4,2% te veel gedronken. In 2010 was dit 4,5%.

Ondanks de dalingen is het om ongelukken in het verkeer te voorkomen nodig dat er controles worden gehouden. U bent gewaarschuwd.

Tags

BOBPolitieWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top