Blauw-Zwart heer en meester in derby

12 november 20123 minute read

Wassenaar – Vele Wassenaarders keken er al weken naar uit. De eerste competitiewedstrijd tussen Blauw-Zwart en SV Wassenaar sinds jaren. Het laatste treffen in competitieverband tussen beide clubs dateerde van 1959. Toen bestreden de twee Wassenaarse verenigingen elkaar in de 2e klasse van het zondagvoetbal. Nu, ruim 50 jaar later, was het strijdperk de vierde klasse A op de zaterdag. Een lager niveau, maar de rivaliteit was als van ouds.

Het werd echter niet het spektakelstuk waar velen op gehoopt hadden. Daar was het krachtsverschil veel te groot voor. Dat het uiteindelijk slechts 6-0 voor de Blauwen werd lag meer aan de thuisploeg dan aan SV Wassenaar.

Al na 60 seconden was het raak, toen Boy Houtman een corner van Bas ‘Sneijder’ Conradi fraai binnen kopte. Drie minuten later was er weer reden tot juichen voor de UTS Van der Geest & UTS Abbink brigade. Een mooie aanval over rechts werd door Guy van Vliet beheerst afgerond. Het bleef eenrichtingsverkeer richting het doel van sv Wassenaar. Slecht sporadisch kon de groenwitte formatie van trainer Berend Aptroot ten aanval trekken, zodat het voor Blauw-Zwartdoelman Bob Jalhay een zeer rustige middag werd. Na ruim 20 minuten werd de wedstrijd definitief beslist. Daniel Singleton werd in het strafschopgebied hardhandig tegen de grond gewerkt en Boy mocht via de toegekende strafschop de 3-0 tegen de touwen schieten, wat hij onberispelijk deed. Blauw-Zwart bleef het doel van sv Wassenaar bestoken en keeper Davey Schoorl moest alle zeilen bij zetten om grotere schade te voorkomen. Dat deed de pas 16-jarige keeper bij tijd en wijle uitstekend. In de 40e minuut was hij echter kansloos op een weergaloos doelpunt van Blauw-Zwart aanvoerder Guy van Vliet. Bijna horizontaal in de lucht hangend nam Guy een hoge voorzet op zo’n 25 meter van het doel ineens op zijn rechtervoet, waarna de bal als een granaat in de bovenhoek sloeg. Een doelpunt dat, ware het in de eredivisie gemaakt, op elke televisiezender ter wereld te zien zou zijn geweest. Helaas voor Guy was er geen televisie aanwezig, dus zijn doelpunt zal tot in lengte der dagen alleen door de aanwezige toeschouwers als hoogtepunt van deze wedstrijd, en misschien wel van het hele seizoen, gekoesterd worden.

De tweede helt gaf hetzelfde beeld te zien. Een groot veldoverwicht voor Blauw-Zwart, dat echter verzuimde om een zeer hoge score neer te zetten.
Uitblinker Bas Conradi dacht in de 60e minuut een doelpuntje mee te pikken, maar zijn inzet werd met uiterste krachtsinspanning door keeper Schoorl uit de hoek getikt. Trainer Roel den Hartog probeerde met een aantal wissels zijn team weer op scherp te krijgen. Daniel Singleton maakte plaats voor Jorick Voogel en even later werden Jeroen Verhart en Rick Hoogenboom vervangen door Jordy Lubbe en Mike van den Berg, die hiermee hun debuut in de hoofdmacht maakten.

Er kwam inderdaad wat meer pit in het spel van de UTS Van der Geest & UTS Abbink formatie en in de 70e minuut kom Guy na een intelligente steekpass van Boy zijn derde en Blauw-Zwarts 5e doelpunt maken. Het laatste wapenfeit in deze wedstrijd kwam van twee invallers. Mike zette de bal scherp voor en Jorick kon koppend voor de 6-0 eindstand tekenen.

Blauw-Zwart blijft door deze overwinning stevig op de vierde plaats staan. Hopelijk kunnen er volgende week weer 3 punten gewonnen worden in de thuiswedstrijd tegen UVS.