Skip to content

De geheimen van goochelen en magie van het oude Egypte tot nu

5 januari 20132 minute read

Wassenaar – Laat u betoveren door een speciale DFAS-lezing, een whistle stop tour door ruim vijfduizend jaar geschiedenis van magie en illusie, vanaf 3000 voor Chr. tot de huidige, 21ste, eeuw. De mens is altijd gefascineerd geweest door magie, goochelaars en illusionisten.

De wieg van de magie stond in Egypte, waar tovenaar-priesters wetenschappelijke principes gebruikten om illusies te creëren en macht over mensen te kunnen uitoefenen. Latere beoefenaars van de magie werden ‘jongleurs’ genoemd, omdat zij anders wegens hekserij ter dood konden worden veroordeeld. Met de opkomst van de Music Hall, werd magie weer respectabel en het publiek kwam in grote getale naar optredens van bijvoorbeeld ‘The Great Illusionists’. Zelfs vandaag de dag, in de wereld van i-Pads en internet, zijn mensen nog steeds gevoelig voor de magie van illusionisten, tovenaars en goochelaars zoals de populariteit van Harry Potter illustreert.

Seneca (3 voor Chr. – 65 na Chr.) zei eens: “…betovering door de illusies amuseert mij. Weet ik hoe de truc werkt, dan verlies ik mijn interesse.” Illusionisten en goochelaars bewaken angstvallig hun geheimen. In deze lezing zal echter duidelijk worden waarom zij in het Verenigd Koninkrijk zijn gaan samenwerken in de Magic Circle en bijeenkomen in het huis van de 10.000 geheimen in Londen.

Het publiek moet deze avond wel alert blijven en oppassen niet door de spreker ‘betoverd’ te worden. Bertie Pearce is namelijk naast spreker en auteur ook zelf een illusionist/magiër. Hij heeft theaterstudies gedaan in Engeland en Frankrijk en is lid van de Inner Magic Circle. Over magie heeft hij vele lezingen gegeven en artikelen geschreven. Daarnaast heeft hij de wereld rondgereisd met een ‘magic cabaret show’ en een soloprogramma ‘All Aboard’.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12 en een lidmaatschap (voor 8 lezingen en andere activiteiten) is € 60 per jaar en voor een echtpaar € 110. Website is: www.dfas.nl.

Kom op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

Tags

GoochelenWarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top