Ga naar hoofdinhoud

Het NUT presenteert wederom een cursus Architectuur van Wassenaar

12 januari 20133 minute read

Wassenaar – Na het succes van de eerste cursus over Architectuur van Wassenaar die het NUT in 2012 in samenwerking met de Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar en de Historische Vereniging Oud Wassenaer heeft gegeven, wordt in 2013 opnieuw een cursus met dit thema in de Wassenaarse bibliotheek aan de Langstraat georganiseerd. De docenten zijn: Marina Laméris, Robert van Lit, Carla Scheffer en Marcel Teunissen.

Speciale aandacht geven we deze keer aan gemeentelijke monumenten. Daarnaast staan de bezittingen van prins Frederik der Nederlanden, zoon van Koning Willem I, die hij vanaf 1838 verwierf. Tot op de dag van vandaag bepalen zijn parken voor een groot deel het huidige cultuurlandschap tussen Voorschoten en Wassenaar. De prins koos De Paauw als residentie. Het meest bekend zijn de Horsten, een aantrekkelijk wandelgebied van ruim 450 hectare. Voor de verfraaiing van zijn bezit trok prins Frederik gerenommeerde architecten aan, die hun wortels veelal in Duitsland hadden, zoals J.D Zocher jr. en C.E.A. Petzold.

Onder de vele bijzondere Wassenaarse monumenten vallen ook de grote particuliere woonhuizen die door gefortuneerde opdrachtgevers werden ‘besteld’.

Vanaf begin 1900 kreeg Wassenaar een toestroom van gefortuneerde Rotterdammers te verwerken. Deze ‘havenbaronnen’ hadden een grote invloed op de bebouwde omgeving. Niet alleen zorgden zij voor nieuwe landhuizen en villa’s, sommige van hen stonden ook aan de wieg van de sociale woningbouw in Wassenaar. Onder hen bijzondere en bevlogen opdrachtgevers als het echtpaar Kröller-Müller en de heer en mevrouw Van Ommeren. Zij gaven opdrachten aan bekende architecten als Hendrik Pieter Berlage, Henry van de Velde en Samuel de Clercq. Deze traditie werd ook na de Tweede Wereldoorlog voortgezet, zoals bijvoorbeeld het huis dat de Rotterdamse Van Nelle-directeur Van der Leeuw in Wassenaar in 1953 liet bouwen.

De moderne woonhuisarchitectuur voltrok zich vooral in de villabouw. De Nieuwe Haagse School mag als meest karakteristiek voor de Wassenaarse en Haagse regio worden beschouwd. De villaontwerpen van onder andere Jan Buijs, Co Brandes en Hendrik Wouda laten zien dat de Nieuwe Haagse School als stijl definieerbaar is en dat aan de hand van persoonlijke stijlkenmerken de verschillende architecten goed te herkennen zijn.
Ter afsluiting van de cursus wordt een excursie georganiseerd naar villapark De Kieviet, waar de docenten u bij enkele fraaie bouwvoorbeelden inzicht geven in bouwvolumes, detaillering en specifieke stijlelementen.

Cursusdata: 22 februari, 1 maart, 8 maart, 15 maart, 22 maart 2013.
Kosten: € 70,- voor hele cursus of € 20,- per losse les. Inschrijving tot 21 januari 2013.
Voor verdere informatie en deelname: zie inschrijfbiljet in het NUT-programmaboekje nr. 66 (aanwezig in de Wassenaarse bibliotheek) of meldt u aan via de website www.nutwassenaar.nl.

Tags

ArchitectuurNutWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top