Skip to content

Uit betrouwbare bron

18 januari 20132 minute read

Wassenaar – ons mooie dorp achter de duinen, telt 25.816 inwoners die verspreid zijn over 5240 hectare (strand en zee niet meegerekend). Die ruimte is nogal oneerlijk verdeeld. Aan de ene kant wonen miljonairs in riante villa’s met parkachtige tuinen, en aan de andere kant mensen die minder te besteden hebben in eenvoudige huizen. Die andere kant van Wassenaar is bij de buitenwereld onbekend.

Wassenaar staat voor villa’s, snelle bolides, champagne en kaviaar. Voor Quote 500 en het goede leven. Voor golfen, paardrijden en au pairs. Dat er in Wassenaar ook flats staan en wijken met sociale woningbouw weten buitenstaanders meestal niet. Hoe zou dat komen? Wordt dit imago zorgvuldig in stand gehouden? Is dit een slimme vorm van citymarketing? Worden hier jaarlijks duizenden euro’s gemeenschapsgeld ingepompt? Drie keer nee. Het simpele feit dat Wassenaar de gemeente is waar procentueel het hoogste aantal miljonairs woont, is blijkbaar genoeg om de mythe in stand te houden. Dat Wassenaar ook een Voedselbank, Zeeman en Aldi heeft, is voor velen een verrassing. Bij de laatste winkels zie ik overigens opvallend veel klanten met een bovenmodaal inkomen rondscharrelen.

Geen wonder dus dat de lokale, regionale en nationale media als motten op een nachtlamp afkwamen toen er in februari 2012 een heuse seksrel ontstond in Wassenaar. Dat was natuurlijk smullen. Als hetzelfde feit zich had voorgedaan in Appingedam was er beduidend minder aandacht aan besteed. Ons dorp gonsde ervan en de sfeer in de gemeenteraad daalde tot ver onder het vriespunt. Het duurde dan ook niet lang voor de volgende incidenten zich aandienden. Eerst was daar het wanbeleid bij Avalex en daarna een fietstunnel die 1,8 miljoen duurder uitviel dan gepland. Inmiddels zijn vier wethouders vertrokken en moet onze burgemeester als enige bestuurder op de winkel passen tot een nieuw college is benoemd. Wethouders dienen bij voorkeur ‘van buiten’ te komen. Blijkbaar is er in Wassenaar niemand meer te vinden die vrijwillig 14 maanden in de slangenkuil wil stappen.

En wat doen de inwoners van Wassenaar? Die gaan uiteraard gewoon door alsof er niks aan de hand is. Drinken een glaasje op de Nieuwjaarsreceptie, nemen een hapje en praten bij met alle bekenden. Want bovenal blijft Wassenaar toch gewoon een dorp. Santé!

Tags

BronStellaWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top