Skip to content

Schrijfster Simone van der Vlugt leest niet voor uit eigen werk!

24 januari 20132 minute read

Wassenaar – Zij zal voorgelezen worden door brugklasleerlingen van het Rijnlands Lyceum Wassenaar op 31 januari a.s. Het Rijnlands Lyceum Wassenaar doet dit jaar voor het eerst mee aan de Landelijke Voorleeswedstrijd Read2Me! Deze voorleeswedstrijd wordt georganiseerd in het kader van de leesbevordering.

Read2Me is ontstaan uit een samenwerking tussen bibliotheken en Stichting Lezen, later Kunst van Lezen. De wedstrijd wordt georganiseerd in vier rondes: Op schoolniveau, Op lokaal niveau binnen het werkgebied van een basisbibliotheek met meerdere vo-scholen, Op provinciaal niveau met alle deelnemende bibliotheken, en Op landelijk niveau met (een gedeelte van) de provincies.

De leerlingen kunnen kiezen uit een ruim aanbod van jeugdboeken, waarbij de enige regel is, dat de boeken niet ouder dan 5 jaar mogen zijn. Het lezen van boeken uit de cultuurhistorische canon en de Jonge Jury wordt aangemoedigd, maar de leerling mag ook een ander boek kiezen, dat beter bij hem of haar past.

De mediatheek en de docenten Nederlands van het RLW organiseren deze leesbevorderingwedstrijd op hun school. Alle brugklassen doen er aan mee. In de klassen zijn de voorrondes al geweest en daar zijn 8 leerlingen uit gekozen, die door mogen naar de schoolfinale op 31 januari. Dan zal er door een officiële jury, die bestaat uit twee docenten Nederlands en schrijfster Simone van der Vlugt, één winnaar worden gekozen, die ons gaat vertegenwoordigen in de Haagse finale op vrijdag 8 maart. Deze ronde zal worden gehouden in het Theater aan het Spui. In mei 2013 zal de landelijke finale worden gehouden.

Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.

Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel De amulet verscheen. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.

Tegenwoordig schrijft ze ook thrillers voor volwassenen. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar.

Tags

RijnlandsSimone van der VlugtWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top