Wassenaar – Dinsdagavond 29 januari jl zijn de beoogde wethouders Eppe Beimers, Leendert de Lange en Fatma Koser Kaya aan de raadsleden en pers voorgesteld. Terwijl het er buiten onstuimig aan toe ging, was de sfeer in het raadhuis er een van openheid en zakelijkheid.
Hoewel Anouk van Eekelen nog onder de indruk was van de weigering van WWW om deel te nemen aan deze coalitie,, hoopt ze dat WWW constructief zal meewerken aan de bestuurlijk-culturele vernieuwing in de Wassenaarse politiek. Reden voor hoop is er, WWW heeft tot het laatst toe meegewerkt aan het raadsprogramma. Ook met GroenLinks hoopt de VVD goed te kunnen samenwerken, zoals in het verleden ook het geval was.
Pim vd Locht, PvdA, vindt de nieuwe wethouders een “leuk stelletje” en ziet met vertrouwen de toekomst tegemoet (met een knipoog): “Eindelijk iemand met verstand van financiën”.
Bruno Bruins, (in)formateur, is zeer positief over de toekomst. Hij is vol vertrouwen over een constructieve samenwerking tussen alle raadsfracties en wethouders.
Burgemeester Hoekema reageerde dat álle raadsleden hem even lief zijn en dat men nu al bezig is met een andere manier van werken. Onze burgemeester praat liever niet over een coalitie en oppositie, ook al noemen WWW en GroenLinks zich wel zo. De vijf raadsfracties omschrijven als “alliantie” heeft ook weer semantische nadelen. Want hoe noem je de oppositie van de geallieerden dan?
Fatma Koser Kaya, voormalig kamerlid voor D66, ziet als haar belangrijkste bijdrage aan de bestuurlijke vernieuwing haar open en eerlijke manier van communiceren. Op de vraag of zij na 2014 beschikbaar is om wethouder in Wassenaar te zijn, antwoordde zij dat dan de kiezer aan zet is. Het democratisch proces is belangrijk, de poppetjes komen later. Koser Kaya hoopt van harte dat ze geen ‘wachtgeldrisico’ voor Wassenaar zal zijn, daarvoor houdt zij veel te veel van werken; voor haar zijn er vele opties. Haar werk als advocaat weer opnemen, is één van die opties. Voor wat betreft de Wassenaarse banden van mevrouw Koser Kaya: u kunt gerust zijn, zij kent Wassenaar vooral van de strandbezoeken (samen met haar gezin); ze heeft geen Wassenaarse handelscontacten.
Eppe Beimers, o.a. voormalig wethouder in Leidschendam-Voorburg en rijksambtenaar, kent Wassenaar wel, maar vooral door de contacten die hij destijds als wethouder had. Onze burgemeester kent Beimers nog uit de tijd dat de burgemeester kamerlid voor D66 was. Na 2014 ziet Beimers zich elders als interimmer aan de slag gaan (zoals hij al jaren doet); de kans dat hij een ‘wachtgeldrisico’ voor Wassenaar is, is nihil. Belangrijk voor Wassenaar vindt hij, net als zijn collega’s, dat er open wordt gecommuniceerd, dat besluitvorming transparant en zakelijk is, waarbij alle partijen steeds betrokken dienen te worden.
Leendert de Lange is in 1972 in Wassenaar geboren, maar op zijn 4e jaar alweer uit het dorp vertrokken . Hij is zeven jaar wethouder in Noordwijk geweest. Het werd tijd voor wat anders; zijn ambities liggen in Den Haag: De Lange staat op nr. 53 van de kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamer. Na 2014 ziet hij zich andere interimklussen doen, maar Leendert de Lange is nu vooral gericht op Wassenaar en wat hier te doen is. Het toverwoordje, aldus De Lange, bij deze werkzaamheden – u raadt het misschien al – is ‘communicatie’.
Wat alle wethouders gemeen hebben, is hun dienstbaarheid t.o.v. Wassenaar: zij willen werken aan wat Wassenaar nodig heeft, voor Wassenaarders, op een open, betrokken doch zakelijke wijze.