Skip to content

Jonge redders in Wassenaar

1 februari 20132 minute read

Wassenaar – De Wassenaarse Reddingsbrigade (WRB) heeft in september 2012 een start gemaakt met een nieuwe opleiding (Jonge Redders) op het gebied van reddend zwemmen voor kinderen aansluitend op het zwem ABC.

Omdat in 2012 de, tot dan toe gevolgde, methode van de reddingsbrevetten ophield te bestaan, is een werkgroep binnen de WRB aan de gang gegaan met de opzet van een geheel nieuwe opleiding. De opleiding bestaat uit een stappenplan waarbij de leerling in 10 deeldiploma’s wordt opgeleid tot iemand die eerst zichzelf en daarna een ander van de verdrinkingsdood kan redden.

Onderdelen welke worden beoefend zijn; conditie op peil houden d.m.v. afstanden zwemmen, “droge” reddingen uitvoeren (vanaf de kant) en reddingen in het water uitvoeren waarbij de modernste middelen worden gebruikt o.a. board en rescue-tube. De kinderen wordt aangeleerd dat bij alles de eigen veiligheid voorop staat. Ook wordt aangeleerd hoe een bewusteloze drenkeling aan de kant gebracht kan worden. Communicatie met de drenkeling is erg belangrijk, de kinderen moeten laten zien dat zij al vanaf het begin van de redding mondeling contact maken met de drenkeling en deze duidelijk maken dat er hulp onderweg is. Bij het hoogste diploma worden er tevens de basisbeginselen van de E.H.B.O. bijgebracht.

De opleiding Jonge Redders wordt in lesmateriaal en certificering ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). De examencommissie wordt door de WRB samengesteld. De KNRM en WRB zullen de komende jaren meer nieuwe opleidingen voor zwemmende redders en lifeguards op het strand ontwikkelen. De samenwerking tussen beide partijen versterkt en verbetert de uitvoering van de strandbewaking op het Wassenaarse strand.

Afgelopen donderdag, 31 januari 2013, hebben de eerste groepen hun examen gezwommen, 41 kinderen zijn voor hun diploma geslaagd. 2x per jaar worden de examens voor deze opleiding afgenomen.

Tags

OpleidingReddingsbrigadeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top