Skip to content

‘Oude Meesters’ trekt volle zaal in Theater Warenar

18 februari 20133 minute read

Wassenaar – ´Bravo, bravo bravo!´, hoor ik vlak achter mij luid en met een Wassenaarse tongval. De zaal zit vol, iedereen is enthousiast, een staande ovatie. Bij het zoveelste uitbundige applaus geeft Joost Prinsen met een subtiel handgebaar en zijn kenmerkende oogopslag aan ´het is wel genoeg…’ Zo eindigt de meesterlijke voorstelling ‘Oude Meesters’ in Theater Warenar. Hoe het begon?

Bram van der Vlugt en Joost Prinsen spelen de gebroeders De Man. Richard en Koen zijn al jaren gebrouilleerd, door een heftige jeugd én de rol die hun dominante vader – publiekslieveling van toneelminnend Nederland in vervlogen tijden – daarin speelde.
Gebrek aan werk en een lege portemonnee brengt de broers – ook beide acteurs – noodgedwongen samen op het toneel. Hoe cynisch; daarin spelen zij het toneelstuk Mijn Broeders Hoeder, een tweederangs thriller over broedertwist, dat eindigt in moord.  

In de eerste scène, waarin de broers elkaar na jaren weer ontmoeten, wordt de toon direct gezet. Koen (Prinsen) zet zijn broer op zijn plaats; narrig, stug en vol minachting. Richard (Van der Vlugt) de minder getalenteerde broer, enigszins flamboyant en elitair, laat het gelaten over zich heen komen. In de zeven kleedkamerscènes die daarop volgen – tijdens hun theatertournee langs vrijwel lege zalen – blijkt wat er achter deze wederzijdse broedernijd schuilt.  

Richard zit vol frustratie als de underdog die hij zich altijd heeft gevoeld, mede ingegeven door zijn vader. Hij heeft er een boekje over opengedaan, wat bij zijn broer tot walging heeft geleid. Koen gaat schijnbaar minder gebukt onder zijn verleden, maskeert het met sarcasme. Lijnrecht staan ze tegenover elkaar, de verwijten gaan over en weer, maar gaandeweg verandert er iets. De kwetsbaarheid van beide broze heren op leeftijd wordt voelbaar, de onkunde om met elkaar om te gaan is zichtbaar, het eelt op hun ziel heeft zijn sporen achter gelaten.
Dan vindt er een ommekeer plaats, zowel bij de broers De Man als bij de personages die ze in Mijn Broeders Hoeder spelen. Een mooie wenteling, waarna ze dichter tot elkaar komen. Haat en venijn verandert in begrip en berusting όf verandert broederhaat in broederliefde.  

Bram van der Vlugt en Joost Prinsen, heren van formaat, hebben de hele voorstelling het Wassenaarse publiek in hun greep. Zij speelden hun rol met verve, met oneliners en scherpe dialogen, doorspekt met galgenhumor. Deze oude knarren zijn ‘doorleefd’ toneel. Bravo, bravo, bravo!  

Dit theaterseizoen staan zij voor het eerst samen op de bühne. Wie ze in Theater Warenar heeft gemist, kan ze nog zien schitteren in een van de vele theaters die ze nog aandoen. Kijk voor de speellijst op www.hummelinckstuurman.nl

Voor liefhebbers van cabaret, (wereld)muziek en toneel biedt Theater Warenar een gevarieerd cultureel programma aan. Voorafgaand aan een aantal voorstellingen serveren zij nu ook een heerlijk 3-gangen theatermenu voor een compleet avondje uit.

Tags

Oude MeestersWarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top