Skip to content

De nieuwe Mantelzorgpas helpt mantelzorgers in geval van nood

21 februari 20132 minute read

Wassenaar – Stel dat je als mantelzorger in het ziekenhuis belandt en je zieke partner alleen thuis zit of je kind met een beperking voor een dichte deur wordt afgezet. Een veel gehoord probleem van mensen, die de zorg hebben voor een hulpbehoevende partner, kind, kennis, buur of ouder.

De nieuwe mantelzorgpas moet voorkomen dat mantelzorgers en degenen die ze bijstaan in de knel komen als de mantelzorger plotseling uitvalt. Bij het pasje kan het telefoonnummer worden bijgevoegd van de hulpverlener(s) die dan bij de mantelzorger thuis kan ingrijpen.
Veel mensen die de zorg voor een familielid of goede kennis op zich hebben genomen, blijven niet lang van huis. Ze vrezen dat er thuis niemand klaar staat als hen iets mocht overkomen.

In navolging van enkele grote steden heeft de Regionale Mantelzorgorganisatie Haaglanden, in samenwerking met de Gemeente Wassenaar en de Vrijwilligerscentrale Wassenaar (VCW), nu ook in Wassenaar de mantelzorgpas, ter grootte van een bankpasje, ingevoerd. Er zijn in Wassenaar rond 6000 mantelzorgers. Mantelzorgers voelen zich met zo’n pas minder onzeker en hebben daardoor meer bewegingsvrijheid. Bovendien geeft de pas veel voordelen, evenals de bestaande vrijwilligerspas, zoals korting bij nu al meer dan 35 winkels en restaurants in Wassenaar en dit aantal breidt zich steeds meer uit.

Een mantelzorger is iemand die langer dan drie maanden, meer dan 8 uur per week voor hulpbehoevende naaste zorgt.
Uitsluitend mantelzorgers die de zorg voor een chronisch zieke of iemand met een beperking op zich hebben genomen, komen in aanmerking voor een mantelzorgpas. Bij uw aanvraag moet u wel uw naam, adres, postcode en woonplaats vermelden en de reden waarom u voor een mantelzorgpas in aanmerking denkt te komen. Mocht u al de beschikking hebben over een vrijwilligerspas, dan komt u niet in aanmerking voor een mantelzorgpas.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Michiel den Oudsten, secretaris van de Regionale Mantelzorgorganisatie (RMO)Haaglanden, tel: 070-7853126 of 06-42695799. Adres: Van Zuylen van Nijeveltstraat 165, 2242 LD Wassenaar
U kunt uw aanvraag richten aan:

De VCW ( Vrijwilligerscentrale Wassenaar)
Adres: Van Heeckerenstraat 2, 2242 GX Wassenaar
Tel: 070-5113133
Email: Michiel.den.oudsten@gmail.com

Tags

MantelzorgMantelzorgpasWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top