Skip to content

Met het Nut naar het vernieuwde Stedelijk Museum Amsterdam

22 februari 20133 minute read

Wassenaar – Op donderdag 11 april heeft u de mogelijkheid om naar dit museum gebracht te worden. Het is de eerste excursie van het nieuwe afwisselende voorjaar/zomerprogramma. Dus wilt u in deze periode gezellige, cultureel getinte dagjes uit, per riante bus of gecombineerd met een boottocht, in goed gezelschap, het Nut neemt u graag mee!

Vooraf krijgt u op 11 april in de Messiaskerk vanaf 10.00 uur een inleidende lezing door kunsthistorica Lisette van der Krogt, zodat u goed beslagen ten ijs komt. We vertrekken per bus naar Amsterdam om 12.30 uur vanaf parkeerterrein Messiaskerk Zijllaan/hoek Hofcampweg. U dient een kwartier tevoren gereed te staan.

De collectie in het museum omvat topstukken van Paul Cézanne tot Marlene Dumas, van het Bauhaus en De Stijl tot aan de geknoopte stoel van Marcel Wanders. In het ‘oude gebouw’ zullen in wisselende opstellingen voorwerpen van de vaste collectie worden getoond. In de nieuwbouw komen de tijdelijke tentoonstellingen.

Onze docente van de Nut cursus kunstgeschiedenis, die nu met deze excursie wordt afgerond, behandelt tijdens de ochtendlezing de thema’s van de tentoonstelling (http://www.stedelijk.nl/), die we vervolgens ‘s middags met haar, maar op eigen gelegenheid gaan bekijken. U behoeft geen cursist(e) te zijn om mee te gaan, de boeking staat voor iedereen open, ook voor introducés.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam is een museum voor klassiek-moderne en hedendaagse kunst, en dateert uit 1874. Het oorspronkelijke, bakstenen, neo-renaissancegebouw is ontworpen door architect Adriaan Willem Weissman. Het gebouw was echter sinds 2004 gesloten, omdat een ingrijpende verbouwing noodzakelijk was geworden. Door gebrekkig onderhoud en het ontbreken van o.a. airconditioning, onvoldoende werk-, depot- en expositieruimte ruimte voldeed het oude gebouw niet meer aan de standaard van deze tijd. In 2004 koos een jury voor het ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel voor de renovatie en nieuwbouw, dat door zijn opvallende ontwerp te boek staat als de ‘Badkuip’. Het nieuwe Stedelijk heeft een expositieoppervlak van 8000 m2: een verdubbeling ten opzichte van de vroegere situatie. Het museum werd op 22 september 2012 door de koningin heropend. Amsterdam is door een moeilijke periode heengegaan, met kostenoverschrijdingen en een aannemersfaillissement, maar heeft nu aan het Museumplein een nieuw juweel.

De kosten voor deze bijzondere dag bedragen € 35,00 p.p. voor Nut leden en € 38,00 p.p. voor introducés, incl. lichte lunch met koffie/thee in Wassenaar, vervoer, administratiekosten en fooi voor de chauffeur. Indien u een Museumkaart heeft gelieve u die mee te nemen, want de prijs is exclusief toegang tot museum en consumptie in de middag. Mocht u nog geen lid zijn dan kunt u tegelijkertijd voor een Nut lidmaatschap kiezen, dan kunt u het hele voorjaar/zomerseizoen tegen de laagste prijs mee met álle zeven excursies, die het Nut tot september heeft georganiseerd. Tevens kunt u tegen de laagste prijs kaarten bestellen voor concerten en theatervoorstellingen. Zie het nieuwe programma nr. 67.

U bent goed uit met het Nut!
Let Op: De boeking dient uiterlijk 17 maart bij ons binnen te zijn, maar liefst eerder, door middel van het boekingsformulier en incassomachtiging uit het nieuwe Nut voorjaar/zomer programma. Ook het formulier om lid te worden staat daarin. Die programmaboekjes liggen voor geïnteresseerden bij het Cultuur Informatiepunt in de bibliotheek. Nut leden is/wordt het thuisbezorgd.

Veel sneller en makkelijker is natuurlijk boeking via de website www.nutwassenaar.nl Gezien de beperkte mogelijkheid voor boekingen, want vol = vol, verdient deze manier de voorkeur. In de meeste residenties voor senioren zijn ook internetcursussen of is er een algemeen internetpunt aanwezig. Dus ook voor die doelgroep moet het dus mogelijk zijn zich op die manier in te schrijven.

Tags

NutStedelijk MuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top