Skip to content

Halt aan auto-inbraken

26 februari 20133 minute read

Wassenaar – Eigenlijk zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn: de auto met een gerust hart achterlaten op een parkeerplaats. Helaas is de realiteit anders en worden in Nederland dagelijks auto’s opengebroken. Ook bij u in de buurt. De politie strijdt – samen met haar partners – tegen auto-inbrekers. Maar, ook uw hulp is hard nodig!

De week van 4 tot en met 8 maart staat in het teken van auto-inbraakpreventie. Zo informeren agenten, scholieren, leden van buurtpreventieteams en vrijwilliers autobezitters over hoe zij met enkele vrij eenvoudige maatregelen een auto-inbraak kunnen voorkomen.

Eenvoudige maatregelen
Sluit de auto altijd af. Neem kostbaarheden zoals camera, navigatieapparatuur, autopapieren, geld en creditcards altijd mee. Verstop ook niets in de auto. Want bijvoorbeeld zelfs uitgeschakelde laptops, kunnen dieven tamelijk eenvoudig zien met mobiele telefoons die zijn voorzien van bluetooth. Kunt u echt uw waardevolle spullen niet meenemen, monteer dan een kluisje in uw auto. En zorg dat uw spullen zijn geregistreerd. Verder wil een inbreker niet graag betrapt worden. Uw auto parkeren op bijvoorbeeld een goed verlichte parkeerplaats, op een plek met veel bebouwing of langs een altijd drukke weg, kan de dief al afschrikken.

Het zal u maar gebeuren
Wist u dat een inbraak in een auto gemiddeld vijf seconden duurt? En dat het u zeker vijf uur kost om aangifte te doen en de verzekeringspapieren in te vullen? Dat er zo vijf dagen overheen gaan voordat uw auto is gerepareerd, en met een beetje pech vijf weken verstrijken voordat nieuwe apparatuur is ingebouwd? En dat u na vijf jaar nog altijd glasresten in uw auto kunt tegenkomen? Kortom. Kijk nog even vijf seconden om u heen voordat u de auto verlaat.

Samen de strijd aan
De politie overlegt regelmatig met haar partners over het terugdringen van het aantal auto-inbraken. Zo adviseert zij de gemeente en woningcorporaties over mogelijke preventieve maatregelen. Ook kijken agenten samen met bv. gemeentelijke toezichthouders, scholieren en buurtpreventen met ‘inbrekersogen’ naar geparkeerde auto’s. De eigenaar krijgt dan direct te horen of zijn auto inbraakgevoelig is. In de strijd tegen auto-inbraken vraagt de politie u alert te zijn en elke vreemde of verdachte situatie door te geven. Ook al lijkt het voor u volslagen onbelangrijk! De interesse van de politie gaat vooral uit naar personen die niet in de buurt thuis horen en opvallen omdat ze meer dan normale aandacht hebben voor geparkeerde auto’s of de omgeving. Ook hoort de politie graag met welke voertuigen deze mensen zich verplaatsen. Vooral een goed signalement van de verdachte personen, en de voertuiggegevens (merk, type en kenteken) zijn voor de politie erg bruikbaar.

Bel altijd de politie
Ziet u iets verdachts? Bel dan direct 112. Geef door wat u ziet of hoort, de politie reageert direct op uw melding. U wordt later geïnformeerd over de afloop. Is er niet directe spoed, maar brengt u wel graag de politie op de hoogte? Dat kan tegen lokaal tarief via 0900-8844. Dit kan bijvoorbeeld als u zich pas later realiseert dat iemand zich verdacht gedroeg, of als u ontdekt dat uw auto al is opengebroken. Heeft u heel concrete informatie over daders of voertuigen die zij gebruiken? Maar wilt u liever anoniem blijven, dan kunt u dat doorgeven via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Tags

Auto-inbrakenPolitieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top