Skip to content

Hoe gaat het met LETS in Wassenaar?

28 februari 20133 minute read

Wassenaar – “Hoe gaat het met LETS in Wassenaar”, wordt regelmatig gevraagd aan Hanneke Pronk. De LETS leden in Wassenaar, aangesloten bij het Leidse LETS ( 100 leden), zijn nu bijna een jaar actief en beginnen aardig op stoom te komen. Maar met meer leden zal vraag en aanbod groter en meer divers zijn.

Sleutels op je rekening
De rechtgeaarde Wassenaarse is de voortrekker van LETS in ons dorp. Hanneke Pronk: “LETS is een economisch ruilsysteem waarbij je voor elkaar een klusje doet. De een plakt een kapotte fietsband en de ander helpt je met invullen van je belastingaangifte of stemt je piano. Vooraf spreek je een ‘prijs’ af en je betaalt in onzichtbare sleutels in plaats van in euro’s. Het is niet een een-op-een relatie. Zo kan het zijn dat jij bij de buren de band plakt en dat iemand anders jou met de tuin helpt”, je gebruikt dan die sleutels voor je tuin.”

Gebruik je talenten
Voor veel mensen is het nu lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Door zijn/ haar vaardigheden of hobby te gebruiken, kan men elkaar helpen zonder geld. “Er zijn voldoende mensen die een taart willen bakken, met huiswerk willen helpen, maar aan een klusjesman /vrouw is nog grote behoefte. We missen bijvoorbeeld mensen die kunnen verven of behangen, een keukenkraan kunnen vervangen of haren kunnen knippen”, legt Hanneke Pronk uit. Zelf startte ze vorig jaar de activiteit “hulp/begeleiding” bij het naaiwerk. Het is simpel voor wie het kan, maar lastig voor wie tegen problemen aanloopt en er vervolgens het bijltje erbij neer gooit. Deze activiteit voorziet in een behoefte. Het leuke is dat je zelf een activiteit kan opzetten, iets wat je graag doet of waar je goed in ben; je kunt een kookgroep of groepje vormen om leuke dingen met elkaar te doen.

HET Forum.
Het Forum van LETS leiden is voor iedereen toegankelijk, slechts twee onderwerpen zijn voor alleen leden. Hier kan de buitenstaander een kijkje te nemen bij het reilen en zeilen van de “club” Heb je hulp nodig of iets te regelen dan kan je dit op het Forum doen. Op de website letsleiden vindt men algemene informatie en een inschrijvingsformulier. Hierop geef je aan welke diensten je te bieden of te vragen hebt,regel je betalingen met sleutels en vindt je een overzicht van je rekening.

Waag de stap
Lets bloeit als er genoeg deelnemers zijn. Hanneke Pronk zou dan ook graag zien dat mensen nog eens bij zichzelf te rade gaan waar zij goed in zijn en wat zij graag doen. Of gedaan willen hebben. “Waag de stap en meld je aan”, reageert ze enthousiast. “Ook als je nog niet precies weet wat je anderen zou kunnen bieden of zelf nodig hebt.” Er zijn regelmatig bijeenkomsten voor LETSleden om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen of probleempjes op te lossen.

U kunt zich als lid aanmelden of opgeven voor de bijenkomsten bij Hanneke Pronk: pronkenberg@tele2.nl of 0705114703.

Tags

LETSRuilsysteemWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top