Skip to content

Het Wassenaars Kamerkoor zingt werk van Hassler en Croce

4 maart 20132 minute read

Wassenaar – Donderdag 21 maart om 20.15 uur in de Kievietkerk in Wassenaar zingt Het Wassenaars Kamerkoor werk van Hassler en Croce. Tijdens deze avond staat de muziek van Hans Leo Hassler (1564-1612) centraal. Dr. Jan van Biezen – tot zijn pensionering wetenschappelijk hoofdmedewerker muziekwetenschap aan de universiteiten van Leiden en Utrecht – zal een toelichting geven op de componist Hassler en zijn Missa Secunda.

In de toelichting wordt o.m. verteld welke middelen de componist gebruikt om de tekst van de mis tot klinken te brengen. Het Wassenaars Kamerkoor onder leiding van Geerten van de Wetering geeft de muzikale illustraties bij de lezing. Daarnaast voert het koor Hasslers volledige Missa Secunda uit en enkele motetten van zijn hand. Ook worden enkele werken van Giovanni Croce ten gehore gebracht. Het geheel wordt aangevuld met orgelwerken van Sweelinck. Kortom: een gevarieerde avond rondom muziek uit de late Renaissance. Van harte welkom!

Over de componisten
Hans Leo Hassler von Roseneck, (1564-1612) geboren te Neurenberg, in Venetië onderwezen in compositie en orgel door Andrea Gabrieli. Werkzaam aan het hof van keizer Rudolf II in Neurenberg en aan het hof van keurvorst Christiaan II van Saksen in Dresden. Schreef – hoewel zelf protestant – latijnse missen en motetten. In 2012 is zijn 400e sterfdag herdacht.

Giovanni Croce (1557-1609) was een Italiaans componist van de late renaissance, van de Venetiaanse School. Hij schreef muziek in de grote meerkorigestijl zoals zijn plaats- genoten Andrea en Giovanni Gabrieli. Zijn geestelijke muziek is geschreven voor de professionele zangers van de San Marco, maar veel van zijn muziek is technisch een-voudig uit te voeren en daarom populair bij amateurs.

De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen.

Opgave: Marianne Karman, telefoon 070-5115705 (na 17.00 uur).
E-mailadres: karmanmarianne@gmail.com of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

KievietkerkKoorruïneWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top